200 biggen en 20 zeugen dood door uitslaande brand in varkensstal Milheeze

MILHEEZE - In een varkensstal aan de Kaweide in Milheeze heeft dinsdag aan het begin van de avond een zeer grote brand gewoed. In de stal zaten zo'n duizend zeugen. Veel dieren zijn gered, maar de brandweer kon niet voorkomen dat tweehonderd biggen en twintig zeugen omkwamen. De brand was rond zeven uur onder controle. Volgens eigenaar Arie van Bommel had het allemaal veel erger kunnen aflopen.

"Het is een geluk bij een ongeluk dat we thuis waren", legt hij uit. Nu kon hij snel de brandweer waarschuwen en hen op zijn bedrijf direct naar de brandhaard wijzen. Zo was de brand binnen vijftien minuten onder controle.


Door de grote inzet van de brandweer en een goede brandwerende scheiding heeft een groot aantal varkens de brand overleefd, zegt de brandweer. Een onbekend aantal biggen wordt nog nagekeken door de veearts.

De varkensstal bestond uit drie geschakelde stallen, waarvan de middelste in brand stond. Deze stal, waar de duizend varkens in zaten, was niet meer te redden.

Er werden extra blusvoertuigen opgeroepen om uitbreiding te voorkomen. Zeker tien brandweerwagens kwamen ter plaatse nadat Van Bommel de brandweer waarschuwde.

Hij dacht vuurwerk te horen nadat hij naar buiten ging toen hij werd gealarmeerd door de brandmelder. Het bleek het geluid van knappende golfplaten. Wat de brand heeft veroorzaakt, weet hij niet.

Asbest
In het dak van de schuur zat asbest. Dit is vrijgekomen en ligt op het terrein van de boer, laat de brandweer weten. Het is nu aan hem om dit op te ruimen.

Gebeurt dit snel dan is er verder geen gevaar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 mei 2017 - 17:55
Auteur: Rebecca Seunis