200 biggen dood door stalbrand in Milheeze: 'Het had veel erger kunnen aflopen'

MILHEEZE - Bij een brand in een varkensstal aan de Kaweide in Milheeze zijn dinsdagavond tweehonderd biggen en twintig zeugen omgekomen. In de stal zaten achthonderd zeugen. De brandweer wist de rest van de dieren te redden. "Het had veel erger kunnen aflopen", zegt eigenaar Arie van Bommel.

Van Bommel schrok dinsdagmiddag enorm. "Ik kreeg ineens alarm. Tegelijkertijd hoorde ik buiten een hoop geknetter. Ik keek naar buiten en toen zag ik golfplaten in brand staan", vertelt hij.

Geluk bij een ongeluk
Hij kwam meteen in actie en belde de brandweer. Ook schakelde hij de stroom van de stallen uit. De brandweer kwam snel en binnen een kwartier was de brandhaard al onder controle. "Als we niet thuis waren geweest, had het veel erger kunnen aflopen. Het is een geluk bij een ongeluk", zegt Van Bommel.


De varkenshouder was eigenaar van duizend zeugen en tweeduizend biggen. "Er zijn twintig zeugen en tweehonderd biggen dood. Het is vervelend, maar relatief gezien valt het mee."

Grote brand
De varkensstal van Van Bommel bestaat uit drie geschakelde stallen, waarvan de middelste door nog onbekende oorzaak dinsdagmiddag in brand vloog. De brand was rond zeven uur onder controle.

Bij de brand kwam asbest vrij, maar er was volgens de brandweer geen acuut risico voor mens en dier.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 mei 2017 - 20:06
Auteur: Rebecca Seunis