Ziekenhuis Máxima Medisch Centrum raakt echo's en medische foto's kwijt

EINDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum met locaties in Eindhoven en Veldhoven is medische digitale foto's als echo's en endoscopieën kwijt. Het gaat om beelden die nodig zijn voor bijvoorbeeld het opbouwen van een patiëntendossier. Een crisisteam onderzoekt hoe dat kon gebeuren. Ook is er een extern bureau ingeschakeld dat de beelden probeert terug te halen.

Maar dat wordt een lastige zaak, maakte het ziekenhuis dinsdagavond bekend op de eigen site. Het is technisch niet mogelijk om alle beelden terug te krijgen.

Het gaat om beelden van 106 apparaten, die vastgelegd zouden moeten worden in een systeem. Maar tussen 28 januari en 8 juni van dit jaar is dat niet, of niet goed gebeurd.

Hoeveel patiënten last hebben van de fout, is niet duidelijk. Het zou volgens het ziekenhuis in elk geval niet gaan om röntgenbeelden die nodig zijn om een diagnose vast te stellen. Wel hadden de verdwenen beelden belangrijk kunnen zijn voor een spreekuur of onderzoek.

“Het gaat om een substantieel deel. Maar sommige patiënten hadden ook meerdere beelden, dus om hoeveel mensen het precies gaat kan ik nog niet zeggen. Dat zijn we allemaal nog aan het onderzoeken”, laat woordvoerder Nicole Toebast weten.

'Heel vervelend'
“We betreuren dit ontzettend en vinden het heel vervelend voor de betrokken patiënten”, zegt ze. “Iedereen die dit betreft, krijgt een brief toegestuurd.” Die brief ligt eind deze week of begin volgende week in de bus.

Volgens Toebast heeft het weinig gevolgen voor de betrokkenen. “In een heel uitzonderlijk geval moet een onderzoek opnieuw worden gedaan. Maar in de meeste gevallen ging het om foto’s en beelden bij een verslag. Die verslagen zijn er nog wel, dus daar kan gewoon mee gewerkt worden.”

Niet op straat
De Autoriteit Persoonsgegevens is ingelicht, zoals wettelijk verplicht bij het verlies van data. Een woordvoerder benadrukt dat er geen medische gegevens op straat liggen.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 14 juni 2017 - 00:08
Auteur: Tom van der Meer