Met 32,4 graden net geen dagrecord op maandag

EINDHOVEN - De temperatuur liep maandag in heel de provincie razendsnel op. Overal in Brabant werden tropische temperaturen van dertig graden of meer bereikt. Het was heel de dag zonovergoten en er stond weinig wind. Eindhoven werd het warmste met 32,4 graden.

Met deze temperatuur werd er geen dagrecord verbroken. Daarvoor had de temperatuur moeten oplopen tot 33,3 graden. Zo warm werd het namelijk op 19 juni 2000 in Eindhoven. 

Andere delen van Brabant deden niet veel onder voor Eindhoven. In Gilze werd het 32,2 graden. In Volkel maximaaal 31,4 graden en in Woensdrecht 31,3 graden.

LEES OOK: RIVM waarschuwt: blijf uit de zon, hitteplan van kracht in Brabant

Dagrecords vindt Tom van der Spek van MeteoGroup niet zo interessant. Je moet volgens hem kijken naar maximumtemperaturen in een bepaalde periode. En voor deze periode in juni geldt dan voor Brabant dat verschillende keren ruim 34 graden is gemeten.  

'Bottleneck dinsdag'
Een hittegolf zit er voor onze provincie deze week nog altijd in. Dat kan volgens MeteoGroup donderdag al het geval zijn. Om van een hittegolf te spreken, moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur 30 graden of hoger zijn.

LEES OOK: Dat wordt puffen: kans op hittegolf in het zuiden

Is er deze week inderdaad sprake van een hittegolf dan is dit volgens Van der Spek weliswaar vroeg, maar zeker niet uitzonderlijk. We hebben wel eens een hittegolf in mei gehad, weet de weerman.

Veilig zwemmen
Wanneer je de kans hebt, kan het zomaar zijn dat je met dit weer een zwemplas opzoekt. Let dan wel op dat je dit op een veilige plek doet, zo waarschuwt bijvoorbeeld de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Waar je veilig het water in kunt gaan is te vinden op de website zwemwater.nl.  

Alle plekken waar je veilig kunt zwemmen zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Ga alleen hier zwemmen en blijf uit de buurt van stuwen, sluizen, gemalen en scheepvaartroutes.

Tips die de provincie geeft aan zwemmers in plassen en meren zijn:
    • ga nooit alleen zwemmen (gevaar voor onderkoeling) en laat kinderen nooit alleen zwemmen of spelen
    • duik nooit in ondiep of troebel water
    • ga zo min mogelijk kopje onder en slik geen water in
    • spoel je na het zwemmen meteen goed af
    • meld gezondheidsklachten na het zwemmen bij de GGD of bel de zwemwatertelefoon: 073 680 80 58
Natuurbrand: code oranje
Het droge en warme weer zorgt niet alleen voor (water)plezier. In heel onze provincie geldt inmiddels code oranje voor een groot risico op natuurbranden.

print corrigeer
Publicatie: maandag 19 juni 2017 - 08:44
Auteur: Sandra Kagie