Hun school is afgebrand, maar na een week krijgen de kinderen weer les... en nieuwe schildpadden

EINDHOVEN - Basisschool Onder de Wieken in Eindhoven brandde ruim een week geleden tot de grond toe af. De kinderen konden daardoor een week lang geen les krijgen. Ze moesten verplicht een week thuisblijven. Ondertussen werd hard gewerkt aan een nieuw onderkomen in dezelfde wijk. Die werd maandagochtend geopend.

De leerlingen krijgen nu les in het oude gebouw van Jenaplanschool De Vierring. Het gebouw staat op twee kilometer van Onder de Wieken en stond leeg. Hier woonden studenten anti-kraak. Leraren hebben keihard gewerkt om alles in te richten. Alle ouders hebben gezorgd voor mooie opening. Er staond een balonnenboog klaar en er lag een rode loper. Alles was klaar om weer naar school te gaan."

"Dat de school afbrandde, vond ik heel erg", vertelt een jongen. Hij krijgt bijval van een meisje. "Ik vind naar school gaan leuk", legt ze uit. Waar haar klas is, had ze 's ochtends vroeg nog niet gezien. "Ik vind het best wel spannend, maar ik ben er wel klaar voor."


Aquarium op maat
Toen het gebouw van Onder de Wieken vorige week afbrandde, stonden veel kinderen daar naar te kijken. Dat was voor velen een emotioneel moment.

"Onze schildpadjes gaan dood", snikte een meisje toen ze de vlammen zag. Die opmerking raakte veel mensen. Het schoolbestuur kreeg daarna van verschillende mensen schildpadden aangeboden als troost. En dus hebben de kinderen in de noodlocatie toch weer gezelschap van schildpadden.

De dieren zijn wel een stuk groter dan de vorige. Het aquarium is niet zo groot. Misschien dat iemand er voor kan zorgen dat er een aquarium op maat komt?

'Dit was echt teamwork'
Schooldirecteur Lenny Voets van Onder de Wieken bekijkt vol trots het gebouw en hoe de leerlingen en leraren hun klas verkennen. Ze beseft dat het een prestatie is, in een week tijd een nieuwe school inrichten en klaar maken om er onderwijs te geven. "Zeker. Ik ben supertrots op mijn team, ouders en anderen die meegeholpen hebben. Dit was echt teamwork."

Ze noemt het een geluk bij een ongeluk dat dit schoolgebouw - zo dichtbij - leegstond. "Dat was superfijn, want waar moesten wij anders naartoe? Dit was al een basisschoolgebouw. Dat is heel belangrijk, want als je in een ander soort gebouw terechtkomt, heb je toch een andere sfeer."

Hoewel de school de verhuizing deze maandag viert, heeft Voets toch dubbele gevoelens. "We zijn we ook bezig met het verwerken van ons verdriet wat betreft ons oude gebouw. Maar we hebben toch besloten om hier een feestelijk tintje aan te geven, zodat de kinderen toch weer goed kunnen starten."

print corrigeer
Publicatie: maandag 19 juni 2017 - 09:01
Auteur: de Bekker Peter