Hitteplan nog tot woensdagnacht van kracht: blijf uit de zon, risico op natuurbrand neemt toe

EINDHOVEN - Het RIVM heeft onder meer in onze provincie het hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vraagt extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen. Ze doelt dan op ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook is het advies om uit de zon te blijven.

Het risico op natuurbranden neemt toe. In heel Brabant geldt inmiddels code oranje voor brandgevaar.

Maandag was in het zuiden van Nederland een geringe kans op smog door ozon. De verwachting was dat de luchtkwaliteit hier slecht kon zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Het RIVM adviseerde mensen die hinder ondervonden om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Voorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Raadpleeg bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn de huisarts of GGD.

Het RIVM adviseert verder voldoende te drinken, dunne kleding die wel enige bescherming biedt te dragen en je in te smeren met zonnebrandcrème.


Ook is het advies lichamelijke inspanning in de middag te beperken, je huis koel te houden door gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning en exra te letten op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 


LEES OOK: Warm, warm, warm: in heel de provincie tropische temperaturen

In verband met de aanhoudende hitte heeft het KNMI in Brabant, en ook in de andere provincies waar nu het hitteplan van kracht is, weercode geel afgekondigd. De warmte houdt naar verwachting nog minimaal tot en met donderdag aan. Code geel is vooralsnog van kracht tot woensdagnacht vier uur.

Ook het Rode Kruis roept op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. "Voor hen brengt de extreme warmte risico's met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn'', stelt hulporganisatie.

Volgens het Rode Kruis hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren ze minder. "Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten juist soms te drinken wanneer ze aan het spelen zijn.''

Rol inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. "Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af", zo wordt gemeld op de website van de inspectie.
Volle bepakking
In de omgeving van het gemeentehuis van Gilze en Rijen vond maandagmiddag een oefening plaats. Militairen met volle bepakking trotseerden de hitte en hielden een oogje in het zeil.

print corrigeer
Publicatie: maandag 19 juni 2017 - 11:58
Auteur: Sandra Kagie