'Gerrit Braks was een politicus met een rechte rug en een groot hart'

DEN HAAG - Het overlijden van politicus Gerrit Braks (84) uit Sint-Michielsgestel zorgt woensdag voor verdrietige reacties. Het CDA noemt hem 'zeer toegewijd'. "Nog steeds kwam Gerrit naar allerlei bijeenkomsten, samen met zijn vrouw Giny, gaf zijn mening over allerlei zaken en gaf steun waar mogelijk was."

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma omschrijft Braks als 'een vooraanstaand CDA-politicus die op verschillende terreinen een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse politiek'.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Braks 'een groot christen-democraat, een boerenzoon die minister en senaatsvoorzitter werd'. "Een politicus met een rechte rug en een groot hart, iemand die stond voor zijn zaak. Hij wist waar hij vandaan kwam en is nooit naast zijn schoenen gaan lopen. En hij was een echte Brabander. Zijn definitie van politiek: je moet kunnen uitleggen waar je voor staat. Daardoor ging hij altijd naar huis met respect van de mensen."

Ernst Hirsch-Ballin zat samen met Braks in kabinet-Lubbers III. "Hij was iemand die heel sterk geworteld was in de gemeenschap waar hij uit voort was gekomen. Hij was het van het katholiek sociale denken, maar ook van het katholiek sociale leven."

'De beste minister van Landbouw die we gehad hebben'
Anton Vermeer, voormalig voorzitter ZLTO, laat aan Omroep Brabant weten: "Hij was een duidelijk en markant bestuurder. De beste minister van Landbouw die we gehad hebben. Ondanks het feit dat we het zeker niet altijd met elkaar eens waren, wist hij toch begrip te kweken voor zijn standpunten bij de boeren. Ondanks zijn agrarische achtergrond stond bij hem het maatschappelijk belang steeds voorop. Gerrit was een taaie onderhandelaar voor de agrarische sector maar ook in Brussel. Dat was een kwaliteit en een zegen."

Braks was onder meer minister van Landbouw en fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor het CDA. In 2007 en 2008 was hij waarnemend burgemeester van Eindhoven. Ook op social media stromen de reacties binnen.

'Het grootste boerenhart'
Europarlementariër Annie Schreijer zegt 'aangedaan' te zijn door het overlijden van Braks. "Voor mij was hij de beste landbouwminister met het grootste boerenhart die ik heb gekend."

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg laat via Twitter weten: "In memoriam, Gerrit Braks. Een prachtig mens, tot het einde toe betrokken."

'Een betrokken en fijn mens'
Ton Rombouts, burgemeester van Den Bosch, is met Braks een goede vriend verloren. "De eik is geveld. Een groot Brabander is ons ontvallen", is de eerste reactie van Rombouts. "Ik ken Gerrit Braks zo'n veertig jaar. Ik werkte bij de KVP/CDA-fractie in de Tweede Kamer toen hij kamerlid werd. Ik heb grote bewondering hoe deze boerenzoon in Brussel en Den Haag decennialang de belangen van de agrarische sector met hart en ziel heeft gediend. Gerrit was bovenal betrokken en een fijn mens."


print corrigeer
Publicatie: woensdag 12 juli 2017 - 15:09
Auteur: Karin Kamp