Rijksrecherche begint onderzoek naar lekken nieuwe burgemeester Den Bosch

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de burgemeestersprocedure in Den Bosch. De commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft het OM gevraagd dit te doen. Er wordt gekeken of de vertrouwenscommissie informatie over de nieuwe burgemeester heeft gelekt.

Jack Mikkers wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Den Bosch. Maar er kwam naar buiten dat hij niet de eerste keuze was. De vertrouwenscommissie van de Bossche gemeenteraad zou Jan Hamming hebben gewild.

De Rijksrecherche gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Volgens de provincie gebeurt dit op 'zeer korte termijn'. "We willen weten wat er waar en niet waar is", aldus een woordvoerder van de provincie. "Als er inderdaad is gelekt, gaat het om het schenden van vertrouwelijkheid. Dat is strafbaar."

ZIE OOK: 'Lekken uit burgemeestersprocedure Den Bosch kan gevolgen hebben voor sollicitanten'

Hamming koos maandag voor de gemeente Zaanstad. Een dag later moest de nieuwe burgervader van Den Bosch voorgedragen worden. Dat werd Mikkers, de huidige burgemeester van Veldhoven.

'Erg beschadigend'
Minister Ronald Plasterk, die over de benoemingen van burgemeesters gaat, wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Hij zegt wel dat hij dit soort lekken in het algemeen 'erg beschadigend' vindt.

"Mensen moeten vrij zijn om te solliciteren, en weten dat het in die vertrouwelijkheid blijft", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Gevierd met Bossche bollen
Jack Mikkers lijkt vooralsnog nog steeds zin te hebben in zijn nieuwe functie. Hij nam deze week vier Bossche bollen om het te vieren. Het is de bedoeling dat hij in oktober huidig burgemeester Ton Rombouts opvolgt.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 14 juli 2017 - 13:19
Auteur: Maaike Cnossen