‘Het einddoel is Le Mans’: Elektrische raceauto van Eindhovense studenten breekt record

EINDHOVEN - De elektrische raceauto van de Technische Universiteit Eindhoven heeft het ronderecord op het Belgische circuit Zolder aan gort gereden. Althans, het record voor elektrische auto’s: Xavier Maassen deed er 1 minuut en 42.61 seconden over – 19 seconden sneller dan het vorige record.

Afijn, dat is nog altijd dertig seconden trager dan het 'echte' record (gereden door Sébastien Bourdais in 2007), maar er worden belangrijke stappen gezet. En dat is nodig: de studenten streven naar het hoogst haalbare en willen deelnemen in de Garage 56-categorie van de 24 uur van Le Mans, het liefst dit jaar al.


IM/e versus IM01
“We hebben de aanvraag al jaren geleden ingediend bij de organisatie van Le Mans. Dat was een beetje bluf, we hadden toen nog geen auto, maar ze stonden en staan er eigenlijk heel enthousiast in", zegt Arthur van der Werf van het studententeam genaamd InMotion.

Vooralsnog is de auto waarmee het 'winnen van Le Mans' moet gebeuren, de IM01, nog in ontwikkeling. Diens voorganger, de IM/e, verbrak zaterdag het record op het Belgische circuit. Veel techniek uit de auto wordt overgeheveld naar de IM01.

“Op dit moment duurt het ongeveer twintig minuten om de accu van de auto geheel op te laden.” Van der Werf verwacht dat die tijd over vijf jaar gehalveerd is. “De ontwikkelingen gaan wat dat betreft zo snel. Wie weet wat we in de toekomst op Le Mans kunnen klaarspelen.”

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 15 juli 2017 - 15:00
Auteur: Ron Vorstermans