'De raad is hier de baas', Nuenen in verzet tegen provincie

NUENEN - "Subjectief. Paniekerig. Het moet niet gekker worden." De meerderheid van de Nuenense gemeenteraad heeft flinke kritiek op het besluit van de provincie om de regie over de gemeentefusie over te nemen. De raad maakt bezwaar bij de provincie.

Maandagavond was er een extra raadsvergadering over de toekomst van de gemeente. Ralf Stultiëns, fractievoorzitter van W70: "De raad is hier de baas! Het moet niet gekker worden. We gaan over onze eigen bestuurlijke toekomst!"

De raad vindt het besluit van gedeputeerde Anne-Marie Spierings onzorgvuldig. Indien nodig wordt ook bezwaar aangetekend bij het ministerie. Nuenen vervolgt de gesprekken met Eindhoven en Son en Breugel.

Deadline
De gemeente Nuenen kan niet zelfstandig verder. Nu zijn er twee opties: samengaan met Eindhoven of Son en Breugel. De provincie eiste december vorig jaar dat er uiterlijk vóór 1 juli een beslissing moest worden genomen.

Dat gebeurde niet. Nuenen wilde pas na de zomervakantie een besluit nemen. Volgens de raad was er nog niet genoeg draagvlak om de knoop nu al door te hakken.

Geduld provincie op
De provincie wilde absoluut niet langer wachten en nam het roer over. “Het is al sinds 2015 bekend. Anno 2017 mag er dan eindelijk wel eens wat besloten zijn”, vertelt provinciewoordvoerder Floris Ran, terugblikkend op het besluit.
 
“Het is ook in het belang van inwoners dat dit snel gebeurt”, vervolgt Ran. “We hebben serieuze twijfels over de kwaliteit en het tempo van de besluitvorming.”

LEES OOK: 'On-Brabants dictaat', CDA woedend over besluit provincie over herindeling Nuenen

De provincie wil haar besluit niet terugdraaien. Vanaf 15 augustus gaat de provincie in gesprek met de drie gemeenten. Binnen zes maanden moet duidelijk zijn wat er onder de plaatsnaambordjes van Nuenen komt: gemeente Eindhoven of toch Son en Breugel.

print corrigeer
Publicatie: maandag 17 juli 2017 - 22:05
Auteur: Raymond Merkx