Stuifmail zondag 23 juli: vliervlinder, hermelijn, vuurwantsen, groenling en eikenprocessierups

OISTERWIJK - Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de vliervlinder, een jonge hermelijn, vuurwantsen, een groenling, eikenprocessierupsen en reebokken.

Vliervlinder  
Op de foto die Ad Verwest instuurde, zie je een hele mooie gele vlinder met donkere strepen. Ad dacht in eerste instantie aan een citroenvlinder. Die is inderdaad ook geel, maar die kan het niet zijn want citroenvlinders zijn dagvlinders en op de foto is goed te zien dat deze vlinder tot de nachtvlinders behoort. Het is wel een hele mooie vlinder. Dit is de vliervlinder. Vliervlinders zijn echte nachtvlinders, die overdag rusten op schaduwrijke plekken. De rupsen van deze vlinder kom je vooral tegen op natuurlijk vlier, maar ook op sleedoorn, meidoorn, klimop, bosrank en liguster.

Jonge hermelijn 
Op de tweede foto zie je een jong diertje liggen. De fotograaf denkt dat het mogelijk een jong van een nerts is, maar meldt tegelijkertijd dat het geen marterachtige lijkt. Maar nertsen behoren tot de familie van de marters. Toch denk ik niet dat dit een jong van een nerts is, maar een jong van een wezel of hermelijn. Persoonlijk denk ik eerder aan een jong van een hermelijn, omdat de fotograaf meldt dat hij de moeder en het jong gezien heeft in de buurt van het Brandven. Hermelijnen komen daar bij water eerder voor dan wezels, vandaar.

Vuurwantsen
Op de foto van 'buuf' Adeline Besselink zie je een heleboel insecten bij elkaar. Als je goed kijkt, zie direct achter de kop van dit dier een mooi driehoekje zitten. Als je dit ziet bij een insect, dan gaat het meestal om wantsen. Ook in dit geval zijn het wantsen, namelijk vuurwantsen. De prachtige tekening op de dekschilden doet denken aan een Afrikaans masker. In principe zijn deze wantsen planteneters, maar ze gaan bij een tekort aan voedsel ook wel over tot het leegzuigen van dode insecten. Mocht daar ook een tekort aan zijn, dan overvallen ze ook levende insecten. Soms gaan ze zelfs over tot kannibalisme. Vuurwantsen kunnen niet vliegen. Ze gebruiken het opgezogen plantensap als chemisch afweermiddel tegen vijanden zoals vogels. Vandaar ook de waarschuwing aan de vogels met hun vuurrode kleur en masker.

Nest eikenprocessierupsen
Op de foto’s die Rien Maas heeft gemaakt, zie je duidelijk een nest of nesten van eikenprocessierupsen. De vraag die Rien stelt is of dit gevaarlijk is. Mijn reactie bij een dergelijke vondst is in principe nee. Maar hier moet wel wat uitleg bij. Eikenprocessierupsen zijn rupsen die na hun derde vervelling brandharen krijgen en die laten ze los als vijanden naderen. Het zijn een soort pijltjes die ze afschieten bij naderend gevaar. In die pijltjes zit een soort sap wat ook bij mensen irritatie kan opleveren op de blote huid. Dit kan bij mensen met een gevoelige huid behoorlijke pijn opleveren. Dat moet je niet onderschatten. Maar zoals gezegd schieten eikenprocessierupsen die 'pijltjes' enkel af om zich te verdedigen, dus als je niet aan zo’n nest komt met je handen of een stok gebeurt er niets.

Helaas staan vaak eikenbomen - want daar zitten die nesten - langs wegen en de kracht van langsrijdende auto’s en zeker vrachtwagens is zo groot, dat daardoor die haartjes loskomen en in de lucht gaan zweven. Dit kan dan weer tot gevolg hebben dat je als wandelaar of fietser zulke haartjes op je huid krijgt.

Het advies :
1) niet wrijven, maar je huid afspoelen
2) als je veel pijn hebt, dan meteen naar de huisarts
3) van het nest afblijven, maar wel zo snel mogelijk de locatie doorgeven aan de gemeente

Groenling
Op de foto van Ton van Dongen zie je twee groenlingen, een mannetje en een vrouwtje. Ton had dit ook in zijn bericht gemeld, maar wilde dit toch voor alle zekerheid even checken. Groenlingen behoren tot de zangvogels. Aan hun uiterlijk zie je dat ze behoren tot de familie van de vinken. Het zijn vooral zadeneters en dat kan je dan ook duidelijk zijn aan hun ietwat plompe snavel. Die snavels zijn heel anders dan bijvoorbeeld de spitse snavels van roodborstjes. Dat zijn insecteneters. De nesten van groenlingen kun je vinden in heggen en struiken maar ook in altijd groene struiken. Beiden ouders zorgen voor de jongen, dus zie je ze ook vaak bij elkaar.

Reebokken
Herman Schellekens filmde twee reebokken die op landgoed Venrode vechten om hun territorium.


Tekenradar voor kinderen
Kinderen kunnen nu ook meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na de ziekte van Lyme via Tekenradar.nl. Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme, ongeveer een kwart van hen is jonger dan 18 jaar. Sommigen houden langdurige klachten. De onderzoekers willen vaststellen hoeveel kinderen klachten houden na de behandeling en waarom de ene persoon wel klachten houdt en de ander niet.

Kijk op exoten
De twintigste nieuwsbrief 'Kijk op exoten' is verschenen en staat vol interessante informatie over exoten in Nederland. De nieuwsbrief is het communicatiemiddel dat alle projectpartners gezamenlijk inzetten om vrijwilligers en professionals in Nederland te informeren over exoten.

Natuurtip
Woensdag 26 juli wordt in nationaal park De groote Peel de ontdektocht 'Zin in Zomer'georganiseerd. Deze duurt van twee tot vier uur  's middags. Deelnemers gaan waterdieren scheppen, op zoek naar kriebelbeestjes en bodemreuzen, spulletjes zoeken op het scharrelpad en nog veel meer.

Deelnemers vertrekken bij de balie van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 in Ospel. Deelname kost volwassenen vijf euro en kinderen 3,50 euro. Meer informatie is te verkrijgen via de site van Staatsbosbeheer of telefonisch: 0495 – 641 497.


 

 

print corrigeer
Publicatie: zondag 23 juli 2017 - 08:35
Auteur: de Bekker Peter