'Heel bijzonder' voor Van Abbemuseum: een Rembrandt aan de muur

EINDHOVEN - In het Van Abbemuseum in Eindhoven is vanaf 6 januari een Rembrandt te bewonderen. Het gaat om het schilderij Portret van een oude man. Het werk van Rembrandt gaat samen met andere topstukken van onder meer Picasso en Monet vanaf 4 oktober op tournee door Nederland. De schilderijen zijn in een zogenoemde pop-uppresentatie van 6 januari tot en met 28 januari in Eindhoven te zien.

De tien topstukken komen uit de collecties van Het Kröller-Möller Museum in Otterlo, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag. Een woordvoerder van het Van Abbemuseum noemt het 'heel bijzonder' dat een Rembrandt naar Eindhoven komt. Het Van Abbe is immers gespecialiseerd in moderne en eigentijdse kunst.    

Ze noemt het 'een mooie kans' dat bezoekers van het museum nu ook oude meesters in Eindhoven kunnen zien. "Normaal hangen de tien stukken in vier verschillende musea. Nu zijn ze bij ons gezamenlijk te bewonderen." De overeenkomst tussen de tien stukken is dat ze zijn gekocht dankzij met name de BankGiro Loterij. 

Reist door het land
De selectie topstukken reist van 4 oktober tot en met 25 maart onder de noemer Tien topstukken on tour door het land. Het gaat onder meer om De burgemeester van Delft en zijn dochter van Jan Steen, Portret van een oude man van Rembrandt, Molens bij Zaandam van Monet en Petite chouette van Picasso.   

De topstukken zijn behalve in Eindhoven ook in het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Kröller-Möller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 27 juli 2017 - 07:47
Auteur: Sandra Kagie