Al is een Ierse dakdekker nog zo snel: rechtbank verwijst hem naar de cel

DEN BOSCH - Ze zijn vaak al met de noorderzon vertrokken, voordat ze aangehouden kunnen worden. Maar in één geval is het gelukt om een Ierse klusjesman én op te pakken én zelfs veroordeeld te krijgen.

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag namelijk een 36-jarige Ier een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd, waarvan één maand voorwaardelijk.

Ook schadevergoeding betalen
Ook moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding van bijna 5.200 euro betalen. Volgens de rechter heeft hij twee jaar geleden een ouder echtpaar in Nuenen opgelicht door zich voor te doen als dakdekker.

Hij belde aan bij het echtpaar, gaf een valse naam op, vertelde dat het dak en de schoorsteen van het huis kapot waren en dat deze voor drieduizend euro gerepareerd konden worden. Op dat moment stonden al een paar medeverdachten op het dak met stenen uit de schoorsteen in hun hand. Dat was nog voordat de man des huizes akkoord was met de offerte, die overigens binnen een halfuur werd verhoogd naar vijfduizend euro. Volgens de Ier waren er namelijk extra werkzaamheden noodzakelijk.

'Helemaal niets mis'
De bewoner maakte de vijf mille via een spoedopdracht bij de bank over naar de verdachte. Achteraf bleek dat er in eerste instantie helemaal niets mis was met het dak en de schoorsteen, maar dat de verdachte en zijn medeverdachten deze juist beschadigd hadden.

Volgens de rechter was de verdachte alleen uit op geld, ging hij doortrapt te werk en heeft hij het vertrouwen van het stel beschaamd. Ook heeft het er veel weg van dat de verdachte vaker op vergelijkbare wijzen mensen heeft bedrogen. Het lijkt erop dat hij, voor zover bekend, zijn verblijf in Nederland vooral heeft gebruikt om mensen op te lichten.

 

De officier van justitie had een geldboete en een voorwaardelijke celstraf van 3 weken geëist. De rechter vond dat te laag: zo’n straf doet geen recht aan de aard en ernst van het delict.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 11 augustus 2017 - 14:13
Auteur: Hans Janssen