Hij doet het! Maarten van der Weijden zwemt Het Kanaal over... en weer terug

DOVER - Zwemmer Maarten van der Weijden uit Waspik is zondag Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk twee keer overgezwommen. Van der Weijden begon de tocht van hemelsbreed 66 kilometer in Dover en tikte rond één uur zondagmiddag de kust van Frankrijk aan. Om twaalf uur zondagnacht was hij weer terug in Engeland. 'Mijn lichaam heeft een flinke optater gehad, maar dat zal herstellen', laat de zwemmer in een eerste reactie op Twitter weten.


Zijn uitdaging was live te volgen via de site van Maarten van der Weijden.

Maarten vertrok vanuit Dover rond kwart voor vier Engelse tijd. Om één uur Nederlandse tijd was hij vlakbij de Franse kust. "Het gaat heel goed en is nog heel fit", liet zijn coach Marcel van der Togt toen weten.


De afstand tussen Dover en Calais is hemelsbreed 33 kilometer. Wanneer je al zwemmend het kanaal oversteekt, kan de afstand echter meer dan vijftig kilometer zijn. Dit als gevolg van stroming, getijden en wind.

Voor Van der Weijden betekende dit dat hij op de 'heenreis' achttien kilometer 'extra' zwom. Over de in totaal 51 kilometer van Dover naar Calais deed hij bijna negen uur.

'Uitdagingen vind ik prettig'
"In mijn leven heb ik anderhalf keer de wereld rond gezwommen. Als ik zwem, voel ik me goed en uitdagingen stellen vind ik prettig", vertelde de zwemmer aan Omroep Brabant toen hij bekendmaakte de poging te gaan doen.

Met de dubbele kanaaloversteek liet Van der Weijden zich sponsoren om geld op te halen voor zijn stichting die zich inzet om het leven van voormalig, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren.

Niet voor het eerst
Van der Weijden zamelde al vaker geld in voor goede doelen met bijzondere zwemtochten. Zo zwom hij in juni nog van Amsterdam naar Rotterdam. En een maand eerder zwom hij 24 uur achter elkaar.

Volgens Van der Weijden zijn zo'n dertig mensen hem ooit voorgegaan met een dubbele oversteek van het Kanaal.print corrigeer
Publicatie: zaterdag 12 augustus 2017 - 20:41
Gewijzigd: maandag 14 augustus 2017 - 09:53
Auteur: Maaike Cnossen / Sandra Kagie