Stuifmail zaterdag 26 augustus: een ree met jong bij zonsopgang

OISTERWIJK - Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Normaal doet hij dat op zondag, maar omdat Omroep Brabant morgen de hele dag in het teken staat van de Brabantse Dag in Heeze beantwoordt Frans vandaag al vragen.


Etende vogels
De eerste vraag is van Wil Hagen. Die vraagt zich af of vogels op vaste tijden langs komen om voedsel te zoeken.
Antwoord: Ja, want vogels maken een soort rondje op zoek naar voedsel. Tenminste als er geen onraad is. Als het onrustig is worden de vaste routes onderbroken, maar komen ze wel later op die plek terug. Als er weinig voedsel in de natuurlijke omgeving is willen ze wel eens een risico nemen zolang er niet direct andere dieren of mensen in de omgeving zijn.

Stadsreus of hoornaarzweefvlieg
Op de foto van Anke Lutzke staat een prachtige zweefvlieg afgebeeld met de mooie naam stadsreus. Overigens vind je in sommige boeken nog een andere naam en dat is hoornaarzweefvlieg. Dat het een zweefvlieg is, dat is zeker. Die andere naam heeft de stadsreus te danken aan de gelijkenis die deze zweefvlieg heeft met de hoornaar, de grootste wesp in ons land.
Dit noemen we mimicry en dat betekent dat de ene soort de andere soort nabootst. Meestal is dat een meer gevaarlijker soort. Ze doen dat nabootsen, ook wel camoufleren genoemd, om er ook gevaarlijk uit te zien, zodat ze niet aangevallen worden. De zweefvlieg of stadsreus heeft niet alleen de kleuren van een hoornaar, hij is ook nog eens zo’n 2,5 centimeter groot. Veel groter dan de meeste zweefvliegen. Deze stadsreus is net als alle zweefvliegen een nuttig en onschuldig insect, want ook deze zweefvlieg leeft van nectar en stuifmeel.

Levendbarende hagedis
De Buuf vraagt zich af of ze in de Oisterwijkse bossen een hagedis heeft kunnen zien. Het antwoord is ja, want in de Oisterwijkse bossen leven levendbarende hagedissen. Die kun je tegenkomen op de wandelpaden of op losliggende takken, zeker nu de zon weer volop schijnt. Hagedissen zijn namelijk reptielen en dat zijn koudbloedige dieren die de zonne-energie nodig hebben om op te warmen en actief te worden. Het woord levendbarend is een beetje vreemd want reptielen leggen eieren en baren de jongen niet levend zoals zoogdieren. Die naam hebben ze gekregen, omdat het net lijkt of ze de jongen levend baren, maar feitelijk liggen de eieren in een soort broedkamertje in het lichaam van het vrouwtje. De jonge hagedissen kruipen in het lichaam uit het ei naar buiten.

Boomblauwtje
Op de foto staat een van de mooie blauwtjes. Blauwtjes zijn familie van dagvlinders die over het algemeen een blauwe kleur op de bovenkant van de vleugels hebben. Bij sommige soorten hebben de vrouwtjes of de mannetjes ook wel bruine bovenvleugels Je vindt dit blauwtje vooral op struiken, klimop, hulst, vlinderstruik, struikhei, vuilboom, kornoelje, grote kattenstaart, wegedoorn en kardinaalsmuts. Al deze soorten leveren voedsel voor het boomblauwtje. Het vrouwtje zet de eitjes afzonderlijk af op een van deze struiken.

Vuurwants 
Op de foto van Sjan van der Velden zie je een insect met rode dekschilden en een zwarte tekening. . Ook zie je achter de kop een soort driehoekje. Dan weet je dat je met een wants te maken hebt. In dit geval is het een vuurwants. In principe zijn deze wantsen planteneters, maar bij tekort aan voedsel zuigen ze ook dode insecten leeg. Mocht daar ook een tekort aan zijn dan overvallen ze levende insecten en soms gaan ze zelfs over tot kannibalisme. Vuurwantsen kunnen niet vliegen. Ze gebruiken de opgezogen plantensappen als chemisch afweermiddel tegen vijanden zoals vogels. Als waarschuwing aan de vogels dragen ze dan weer wel hun vuurrode kleur en masker.Het filmpje van deze week toont een  ree met jong bij zonsondergang Het werd op 20 augustus gemaakt door - Lisette van Helden.


Nacht van de vleermuis
In de avondschemering schiet boven de tuin ineens een schim voorbij. Je kijkt om je heen en als je geluk hebt zie je hem nog tussen de bomen tegen de open hemel. Even plotseling als hij gekomen was, is hij ook weer verdwenen. Was dat nou een vleermuis? Kom het komend weekend ook vleermuizen spotten tijdens de ‘Nacht van de Vleermuis’.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus worden door heel Nederland nachtelijke vleermuisexcursies georganiseerd, waarbij geïnteresseerden de kans krijgen om met een expert op pad te gaan. Met een zogenaamde 'bat-detector' wordt gezocht naar vleermuizen. Een bat-detector zet de ultrasone vleermuisgeluiden om naar voor mensen hoorbaar geluid. Voorafgaand aan de vleermuizenwandeling wordt op meerdere locaties een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. Tijdens de avond wordt veel informatie gegeven over het leven van vleermuizen. Dit is dé kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen. Hoor, zie en ervaar zelf hoe vleermuizen vliegen, jagen en drinken!
Kijk voor de activiteitenagenda op www.nachtvandevleermuis.nl


Kwart minder tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl
De Natuurkalender, Wageningen Universiteit 23-AUG-2017

In de eerste zeven maanden van 2017 zijn er via Tekenradar.nl ruim 4800 tekenbeten doorgegeven. Dit is 25 procent minder dan het gemiddelde in de jaren 2013 tot en met 2016. Vooral juli springt er uit met bijna de helft minder meldingen dan gemiddeld. We vermoeden dat door het zeer droge voorjaar minder teken actief waren en dat door de zeer natte juli mensen minder in contact kwamen met teken. We stellen het zeer op prijs als u een tekenbeet of tekenen van de ziekte van Lyme doorgeeft via www.Tekenradar.nl

Daarmee ondersteunt u het onderzoek. Iedereen die een antibioticabehandeling begint tegen de ziekte van Lyme, kan zich aanmelden voor dit onderzoek via www.tekenradar.nl of via zijn of haar huisarts. Sinds deze zomer mogen ook kinderen en jongeren onder de 18 jaar deelnemen. Tijdens het onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd door het invullen van vragenlijsten en het afnemen van bloed. Met deze studie willen onderzoekers van het RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn achterhalen wat de oorzaak is van langdurige klachten na Lyme bij volwassenen en kinderen.)


Natuurtip - Nationale Nachtvlindernacht
De volgende Nationale Nachtvlindernacht vindt plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 (en zondag 27) augustus 2017.

Verspreid door heel Nederland wordt naar nachtvlinders gekeken, onder begeleiding van experts. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800! Nieuwsgierig geworden?

Voor meer informatie kijk op: http://www.nachtvlindernacht.nl/index.php?id=162

Mocht je in de buurt van de Kampina wonen, dan kan je de nachtvlinders bewonderen op de parkeerplaats aan de Logtsebaan Oirschot. Vanaf 22.00 uur sta ik daar met andere collega’s en kunnen we je alles vertellen over de aanwezige nachtvlinders daar. Kom dus maar gezellig kijken.

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 26 augustus 2017 - 09:57
Auteur: redactie