Italiaanse dag: Caponata

EINDHOVEN - Het is donderdag Italiaanse dag tijdens de vakantieweken bij Omroep Brabant. Daarom is onze culinair entertainer Peter Kesseler aan de slag gegaan met het Italiaanse bijgerecht Caponata.

De hoofdingredienten van Caponata zijn aubergine en courgette, maar je hebt nog meer nodig.

Benodigdheden:

1   aubergine

1   courgette

15 groene olijven

1   ui

1el kappertjes

2 teentjes knoflook

2el balsamico azijn

1el  honing

2el  tomatenpuree

400gr. Gepelde tomaten met sap

½   rode peper                                

Olijfolie                

Zout

Dit moet je doen:


-Snijd de uien in halve ringen, doe wat olijfolie in een pan en zet die op laag vuur. Laat in 10 minuutjes de uien zacht worden, maar zorg dat ze niet verkleuren.

-Snijd de aubergine in blokjes, bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze uitlekken in een vergiet.

-Snijd de courgette in blokjes en bak ze op hoog vuur lichtbruin.

-Schraap de zaadjes van de peper en snijd een halve peper fijn.

-Zet het vuur onder de uien hoog, voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel een minuut, voeg daarna de honing en azijn toe en bak nog eens een minuut

-Voeg nu ook de gepelde tomaten, olijven, kappertjes, peper en courgette blokjes toe. Zet het vuur daarna iets lager.

-Spoel de aubergine-blokjes af, dep ze droog en bak ze met wat olie op hoog vuur rondom bruin.

-Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met de aubergine bij de rest.

-Verwarm alles goed door en breng op smaak met wat peper en zout.

Buon appetito!

Je kan de Caponato zowel warm als koud serveren, eventueel met wat brood en olijfolie

print corrigeer
Publicatie: donderdag 31 augustus 2017 - 16:02
Auteur: Maarten van den Hoven