Dennis Struijk (35) uit Eindhoven in zijn auto geliquideerd in Best

BEST - Het dodelijk slachtoffer van de schietpartij donderdagavond in Best is de 35-jarige Dennis Struijk uit Eindhoven, zo bevestigt de politie vrijdagochtend. Hij zat in zijn geparkeerde auto toen hij werd doodgeschoten. Van de dader of daders van de liquidatie ontbreekt elk spoor.

Struijk werd donderdagavond rond halfelf doodgeschoten. De politie vond hem, na een melding over gehoorde schoten, in zijn auto in de Johannes Klingenstraat in Best.        

Agenten hebben hem nog uit de auto getrokken om hulp te verlenen, maar al snel bleek dat hij was overleden. Direct na de schoten zou een auto zijn weggereden. Een stuk verderop aan de Vlinderlaan in Son is kort na de liquidatie een uitgebrande auto gevonden. Mogelijk is dit de vluchtauto van de dader(s), de politie neemt het mee in het onderzoek.


De advocaat van Struijk, Marcel Heuvelmans, hoorde het nieuws van de dood van zijn cliënt donderdagavond laat. Hij werd ingelicht door een goede vriend van Struijk. De raadsman had veel contact met de Eindhovenaar. Hij is dan ook flink geschrokken van het nieuws.

De advocaat zou vrijdagochtend nog een afspraak hebben met zijn cliënt. Volgens Heuvelmans liep er een zaak bij het gerechtshof vanwege witwassen. Ook was er een 'akkefietje op het gebied van de Wegenverkeerswet'. "Als je z'n documentatie bekijkt, is die niet van ontzettende omvang. Daar kun je niet uit afleiden dat het een grote crimineel is, helemaal niet."

Eerdere liquidatiepogingen
Er werd al eerder geprobeerd de Eindhovenaar te liquideren. De laatste poging was op 16 augustus vorig jaar voor zijn huis aan de Sint Petrus Canisiuslaan in Eindhoven. Hij liep toen al ruim een jaar met een kogelwerend vest rond. De Eindhovenaar vreesde voor zijn leven vanwege een eerdere schietpartij en overval in zijn woning, zeiden verschillende buurtbewoners toen tegen Omroep Brabant. 

LEES OOK: Neergeschoten Eindhovenaar eerder doelwit van liquidatiepoging, meldt familie: 'We zijn aangedaan'

De advocaat zegt dat in de laatste gesprekken niet naar voren kwam dat Struijk zich onveilig voelde. "Hij reed gewoon op zijn scootertje of in zijn autootje door Eindhoven. Hij kwam overal, ook in de horeca."

Na de liquidatiepoging in 2016 kreeg de Eindhovenaar beveiliging door de politie aangeboden. Hij weigerde dit aanbod echter omdat hij de politie niet wijzer wilde maken over zijn handel en wandel. "Het was zijn eigen beslissing en die heb je te respecteren", zegt Heuvelmans hierover.

Bij zijn huis in Eindhoven stond sindsdien nog wel een politiecamera om de buurt gerust te stellen. De advocaat gaat vrijdag naar de familie van Dennis Struijk om te praten over wat er donderdagavond is gebeurd.

Gebiedsverbod
Na de liquidatiepoging in augustus vorig jaar legde burgemeester Jorritsma van Eindhoven Struijk een gebiedsverbod op. Hij mocht zijn huis een halfjaar niet in. 

LEES OOK: Bijna geliquideerde Dennis S. mag na zes maanden gebiedsverbod terug naar huis

Een groot rechercheteam is na de liquidatie donderdagavond meteen gestart met een uitgebreid onderzoek. Onder leiding van het Openbaar Ministerie worden de achtergrond van het slachtoffer en de mogelijke motieven van de dader(s) onderzocht.

De Johannes Klingenstraat in Best werd donderdagavond voor sporenonderzoek afgezet en de politie sprak in de straat meteen met mogelijke getuigen. Vrijdagochtend is de plek van de liquidatie nog altijd met schermen afgezet. Het onderzoek in de straat gaat volgens de politie nog zeker tot in de loop van de middag duren.


print corrigeer
Publicatie: vrijdag 1 september 2017 - 05:58
Auteur: Sandra Kagie