250 schapen wandelen 180 kilometer door de Kempen

EERSEL - Het kan zomaar gebeuren, deze twee weken rondom Eindhoven. Opeens sta je oog in oog met een kudde van 250 schapen. In de Kempen is The Big Sheeptour bezig, een tocht met schapen van 180 kilometer.

The Big Sheeptour wordt gedaan om te vieren dat het Kempische heideschaap als ras vijftig jaar geleden werd gered. De schapen doen een tour langs twaalf gemeenten in en rond Eindhoven. Zaterdag begon de tocht in Heeze. “Elke dag lopen we zo’n tien tot vijftien kilometer”, zegt schaapsherder Matthijs de Haas. “Ze kunnen deze tocht goed aan. De dieren zijn gewend om veel te lopen.”'Bijna uitgestorven'
"Het Kempisch heideschaap is een lokaal schapenras", vertelt De Haas. “Ze zijn de perfecte natuurbegrazers. Vijftig jaar geleden was dit ras zo goed als uitgestorven. Ze zijn die uiteindelijk terug gaan fokken. Inmiddels lopen er weer duizenden rond. Ook ver buiten Brabant, omdat ze zo geschikt zijn als natuurbeheerders.”

LEES OOK: De traditionele schaapherder is vanaf nu officieel cultureel erfgoed

De tocht is niet alleen om te vieren dat het weer goed gaat met het Kempisch heideschaap. Er is ook geld nodig. “We willen er geld mee inzamelen voor een nieuwe schaapskooi. We zijn gegroeid van 250 naar 700 schapen. We hebben dus een grotere schaapskooi nodig”, aldus De Haas.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 5 september 2017 - 13:07
Auteur: Jos Verkuijlen