Vonnis vadermoord: zoon krijgt twintig jaar cel voor doden Bart Hillen

DEN BOSCH - De zoon van Bart Hillen moet twintig jaar de cel in. De rechter in Den Bosch oordeelde donderdag dat de dakloze man zijn vader vorig jaar vermoord heeft. Justitie eiste twee weken geleden ook al twintig jaar cel in de zaak.

Het motief voor de moord was geld, concludeerde de rechter. De zoon van Hillen had op internet naar informatie gezocht over het openkrijgen van een kluis. Ook verdiepte hij zich in zaken als lijkverzwaring, hoe lang duurt wurging en doodsteken met weinig bloed.Volgens de rechter ging de zoon van Hillen weloverwogen te werk en doodde hij zijn vader op brute wijze. In de slaapkamer van Bart Hillen werden bloedspetters gevonden. De rechter gaat ervan uit dat zijn zoon hem daar hard met een voorwerp op het hoofd heeft geslagen. Daarna verpakte hij zijn vaders lichaam in onder meer een deken en deed er tape omheen. Vervolgens dumpte hij het lichaam in het water van de Zuid-Willemsvaart. Dat wegmaken van het lichaam wordt hem naast de moord ook als apart misdrijf aangerekend.

Vreemd pakket
Terug naar 19 mei 2016. Een voorbijganger ziet een vreemd pakket drijven in het water van de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Politie en brandweer komen in actie en het pakket wordt uit het water gehaald. Het blijkt het verpakte lichaam van Bart Hillen te zijn. De 67-jarige man werd sinds enkele weken vermist.

LEES OOK: Bloemen langs kanaal waarin Bart Hillen dood werd gevonden: 'Ik zal je nooit vergeten opa'

Binnen een week wordt een verdachte in de zaak aangehouden. Het is de 40-jarige dakloze zoon van Hillen, al bevestigt de politie het familieverband op dat moment nog niet. De zoon ontkent dat hij zijn vader heeft vermoord. "Ik ben geen moordenaar. Ik heb mijn vader niet om het leven gebracht, totaal niet."  

Bij het Eindhovens Dagblad wordt op enig moment een anonieme handgeschreven brief bezorgd, waarin staat dat Hillen niet vermoord is door zijn zoon. Justitie en nu ook de rechter denken daar heel anders over. 


Pathologisch leugenaar
Tijdens de inhoudelijk behandeling noemde een andere zoon van Bart Hillen zijn broer een 'pathologisch leugenaar'. "Mijn vertrouwen in hem is weg sinds de inbraak in mijn huis." Tijdens de zitting vroeg hij zijn broer 'op te houden met dit toneelspel'. "Mijn vader verdiende dit niet. Ik hoef mijn broer niet meer te zien. Hij heeft ons veel pijn bezorgd."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 14 september 2017 - 10:53
Auteur: Marjanka Oerlemans