Varkensboeren definitief naar rechter om scherpere eisen: 'Nieuwe regels zijn in strijd met de wet'

DEN BOSCH - Brabantse varkensboeren slepen de provincie definitief voor de rechter. Ze zijn het niet eens met de strengere maatregelen die het proviniciebestuur hen oplegt, terwijl andere varkensboeren in Nederland en het buitenland voorlopig op de oude voet verder mogen.

"De Brabantse varkensbedrijven worden op kosten gejaagd en verliezen hierdoor hun concurrentiepositie", meent Ingrid Jansen. De voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouders (POV) verwacht niet dat het beleid van de provincie juridisch stand houdt.

De overheid wil de uitstoot van ammoniak en fijnstof en de stankoverlast verminderen. Daarom moeten vanaf het jaar 2028 alle verouderde veestallen in Nederland aan strengere regels en normen voldoen. De provincie besloot op 7 juli dat proces te versnellen en de nieuwe eisen al per 2022 in te voeren. Tot woede van de Brabantse varkensboeren.

Milieuwinst
"De provincie doorbreekt op een ongeoorloofde manier de marktordening", aldus POV-voorzitter Ingrid Jansen donderdag. Volgens haar is bovendien de milieuwinst te verwaarlozen. De POV heeft de beleidsmaatregel van de provincie laten toetsen door juristen. Jansen: "Onze conclusie is dat er genoeg redenen zijn om te twijfelen aan de wettelijke grondslagen van dit provinciebesluit."

LEES OOK: Schijn bedriegt: messen tegen stallenbesluit van de provincie worden wel degelijk geslepen


Een week nadat de provincie de maatregel afkondigde, plaatste de POV een bezwaarschrift op haar website. Varkenshouders kunnen die invullen en aangeven hoeveel schade ze gaan lijden. "Daar is massaal gebruik van gemaakt", aldus Janssen. "We kiezen bewust voor een civiele procedure zodat we op korte termijn duidelijkheid hebben. We hopen volgend jaar op een heldere uitspraak." Een aantal zaken van Brabantse varkenshouders zal door de POV worden gebruikt als proefproces voor de hele sector.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 21 september 2017 - 14:49
Auteur: Frits van Otterdijk