Verdachte vertelt huilend over de fatale overval op Mien Graveland (86) tijdens rechtszaak

DEN BOSCH - Huilend vertelde de 25-jarige Schiedammer Rizwan V. donderdag voor de rechtbank in Den Bosch wat er volgens hem op 29 augustus 2014 is gebeurd. Op die dag kwam Mien Graveland (86) uit Helmond om het leven na een gewelddadige overval. "Dit had niet mogen gebeuren", vertelt V., een van de vijf verdachten.

Het slachtoffer is tijdens de overval in haar huis gestompt, getrapt of geslagen. Dat blijkt uit haar verwondingen, zo werd donderdag bekend bij de rechtszaak tegen de vijf verdachten. Ze werd met tiewraps vastgebonden aan een tafel en mishandeld. Ze overleed later op de dag aan haar verwondingen."Ik heb haar alleen geduwd", vertelt V. Hij deed zich voor als een medewerker van een gasbedrijf en probeerde zo binnen te komen. Hij duwde de bejaarde vrouw met de lamp die hij in zijn hand had. "Het was een harde klap tegen haar hoofd en ze viel op de grond. Haar neus was weg." Mien had een neusprothese en die was door de klap losgekomen.

ZIE OOK: Oplossing gewelddadige dood Mien Graveland kostte ruim twee jaar speurwerk [TIJDLIJN]

Op foto's van het plaats delict is tijdens de zitting te zien hoe het kunstgebit in stukken ligt en bloedspatten op verschillende plekken op de keukenmuur zitten. "Die spatten kunnen niet zo hoog komen door een val", zegt de officier van justitie. 


Vastgebonden met tiewraps
Daarna werd de bejaarde vrouw met tiewraps vastgebonden aan tafel. Tijdens de rechtszaak werden ook foto's getoond van de verwondingen aan Miens arm: de tiewraps waren diep in haar armen gesneden. Hoe dat vastbinden is gegaan, is onduidelijk. De verklaringen van de hoofdverdachten wijken sterk van elkaar af.

Rizwan V. zegt dat hij dat samen met Henk van D. uit Nuenen deed. "We hebben haar achtergelaten en dachten dat haar zoon snel zou komen, want dat riep ze steeds." Hij snapt niet hoe de vrouw aan zulke zware verwondingen komt. "Ik heb niet meer gedaan dan duwen", herhaalt hij. 

'Van mij geen DNA gevonden'
Van D. zegt op zijn beurt dat hij nooit in het huis is geweest en in de deuropening bleef staan. "Ik heb haar niet aangeraakt. Er is ook geen DNA van mij gevonden." Hij ontkent dan ook dat hij Mien aan de tafel heeft helpen vastbinden. Daar twijfelt de officier van justitie aan. "Hoe kan het dan dat Mien het heeft over twee mannen, terwijl ze jou niet kon zien?" "Misschien zag ze mij toen ik niet haar kant op keek", aldus Henk van D.. 


De derde verdachte in deze zaak is Jacky W. uit Nuenen. Hij wist via via dat er veel geld bij de weduwe in huis lag. Hij beweert dat hij tijdens de overval in de auto achterbleef, omdat zijn postuur veel te veel zou opvallen. Overigens dacht hij dat het om een diefstal en niet om een overval ging. "Als ik dat wist, had ik niet meegedaan."

De buit bleek uiteindelijk niet de gehoopte 100.000 euro. De verdachten namen slechts een Jumbotas en rood kistje mee. Daar zat geen geld in, maar sieraden, sleutels en een chequeboekje. In de rechtszaal ontstond er een discussie over wat er is gestolen. Volgens de zoon van Graveland is er wel geld gestolen. W. ontkent.


De tip van het geld kreeg Jacky W. via een stel uit Helmond. "Op een feestje hadden wij het over een oude vrouw die zo dom was om overal te vertellen dat ze veel geld had", beamen de twee mannen. Het duo zou volgens Jacky W. hebben meegewerkt aan het plan om de vrouw te beroven, maar dat ontkennen de twee.

Pas laat een doorbraak
De rechtszaak is drie jaar na de fatale overval op Mien. Het duurde lang voordat de politie ook maar een begin van een spoor had. Pas in september 2016 kwam de doorbraak met de arrestatie van Rizwan V. uit Schiedam. Zijn bekentenis leidde tot de arrestatie van Jacky W. en Henk van D. uit Nuenen. Later werd nog het stel uit Helmond opgepakt op verdenking van medeplichtigheid. 

De zaak gaat dinsdag verder. Justitie komt dan met een eis.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 28 september 2017 - 05:31
Auteur: Christel van der Meer | Jan Waalen