'Ongekende' wapenvondst in Asten: 20 pistolen, 7 geweren en een mortier

ASTEN - Bij een gecoördineerde politie-inval op verschillende locaties in Brabant is een grote wapenvondst gedaan. De wapens lagen in een loods in Asten. Een 49-jarige Helmonder is aangehouden.

In totaal werden er woensdagochtend 32 wapens - waaronder twintig pistolen, zeven geweren en vijf luchtbuksen - een paar duizend patronen, twee dozen illegaal vuurwerk en een mortier met ontstekers gevonden.

Grote politie-actie
De inval was onderdeel van een grotere gecombineerde actie van het Peelland Interventie Team (PIT) - een eliteteam tegen georganiseerde misdaad. Tijdens de actie werden er vijf invallen gedaan in vier gemeenten. Volgens de politie zijn alle locaties eigendom van twee verdachten. Of de aangehouden Helmonder één van die verdachten is, is niet duidelijk.

Opvallend: de invallen waren helemaal niet gericht op het vinden van wapens, maar onderdeel van een onderzoek tegen uitkeringsfraude. Peter Knoops van het interventieteam zegt dan ook dat ze verrast waren door de grote vondst. “We hadden de loods wel op het oog, maar dit had niemand verwacht. Het is eigenlijk een bijvangst.”

LEES OOK: Groot aantal vuurwapens gevonden in opslagbox, huurder mogelijk ook betrokken bij drugslab

Ongekend
De grote hoeveelheid wapens is volgens Knoops ongekend. “Er worden wel eens vaker wapens gevonden, maar zo’n grote vondst heb ik zelf nog niet eerder meegemaakt. Ik ben heel blij dat we deze wapens van straat hebben gehaald."

De wapenvondst opent volgens Knoops een nieuw hoofdstuk in het al langer lopende onderzoek naar de twee verdachten. "Vandaag hebben we inzichten gekregen die weer veel nieuwe vragen oproepen."

Verder onderzoek
Politie en het Openbaar Ministerie hebben al aangekondigd verder onderzoek te doen naar de wapenverzameling. 

print corrigeer
Publicatie: woensdag 27 september 2017 - 17:14
Auteur: der Valk Tobias van