Dieven jatten 2100 lege kratten bij groenteteler en dat levert ze veel geld op

HAARSTEEG - Het is ongelooflijk en het doet hem pijn. Groenteteler Janus Kanters uit Haarsteeg kon zijn ogen niet geloven toen hij erachter kwam dat dieven ruim 2100 lege groentekratten uit zijn bedrijf hebben gestolen. "De dieven willen het statiegeld van de kratten innen", weet Kanters.

Dat bedrag kan aardig oplopen. Het statiegeld bedraagt per krat zo'n 4,50 euro, de totale vangst van de dieven bedraagt dus bijna 10.000 euro.

De diefstal gebeurde enkele dagen geleden. In de kratten die je kunt inklappen, hebben tomaten gezeten. Volgens Kanters zijn de dieven via het raam ongezien binnengekomen. Het bedrijf van Kanters, De Kleine Kaveling, heeft geen camera's hangen. Ook was er geen alarmsysteem.

In de handel
Een andere mogelijkheid is dat de dieven de kratten weer in de handel willen brengen via een tussenpersoon. Dan kunnen de kratten op markten of in groothandels belanden. Op die manier kunnen de dieven er geld voor krijgen.

De groenteteler heeft inmiddels actie ondernomen. Hij wil een hek om zijn bedrijf maken en schroeft de beveiliging op. "Het doet pijn. Je werkt hard voor je bedrijf en dan gebeurt er dit."

De politie meldt dat er sinds juni vijf aangiftes zijn gedaan van tuinders in Haarsteeg en Elshout. "We vragen mensen om alert te zijn hierop", zegt een woordvoerder. "Het moet gewoon opvallen. Je neemt de kratjes niet zomaar even mee."

Waarschuwing
Verzekeraar Interpolis waarschuwde tuinders dit voorjaar nog over diefstallen van kratten. "We zagen in mei dat het veel voorkwam in het westen van het land", zegt woordvoerder Adri Witlox. "Bij tientallen bedrijven sloegen dieven toe. Soms werden er wel 15.000 kratten gestolen."

De verzekeraar gaf tuinders vijf tips mee. Zo werd geadviseerd om de voorraad aan kratten beperkt te houden, het erf te beveiligen, een toegangshek te plaatsen, een ruimtedetector te plaatsen die doormeldt aan de politie én de kratten te chippen met GPS. Het chippen kost echter veel geld waardoor dit alleen bij grote afnemers geschikt is.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 28 september 2017 - 13:59
Auteur: Joris van Egmond