22, 18 en 12 jaar cel geëist voor dodelijke roofoverval Mien Graveland (86)

HELMOND - Drie mannen hebben dinsdag 22, 18 en 12 jaar cel tegen zich horen eisen voor de fatale roofoverval op de hoogbejaarde Mien Graveland uit Helmond. De 86-jarige vrouw kwam in 2014 om het leven toen ze in haar eigen huis werd overvallen. Ze werd aan een tafel vastgebonden en ernstig mishandeld.

De hoogste strafeisen zijn voor Rizwan V. (22 jaar) en Henk van D. (18 jaar). Beiden worden beschuldigd van roofmoord. De derde hoofdverdachte Jacky W. (12 jaar) hoorde als beschuldiging 'diefstal met geweld'. Tegen twee andere verdachten is 18 en 12 maanden cel geëist voor medeplichtigheid aan de overval.

Mien Graveland werd op 29 augustus 2014 in haar woning overvallen en mishandeld. Uit haar verwondingen bleek dat ze is gestompt, getrapt of geslagen. Ook werd ze met tiewraps aan een tafel vastgebonden. Ze bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

'Beestachtige manier'
De officier van justitie verklaarde dinsdag dat de vrouw op een 'beestachtige manier' zou zijn omgebracht en dat de verdachten bewust het risico hebben genomen dat de vrouw zou overlijden.

Rizwan V. uit Schiedam, die de zwaarste straf tegen zich hoorde eisen, barstte direct na de eis in huilen uit. Hij verklaarde eerder dat hij Graveland alleen maar had geduwd en dat het nooit de bedoeling was geweest dat ze zou overlijden. De officier van justitie benadrukte echter dat de verwondingen uitwijzen dat er meer is gebeurd dan alleen een duw.

LEES OOK: Verdachte vertelt huilend over de fatale overval op Mien Graveland (86) tijdens rechtszaak

Ongeloofwaardige verklaringen
Henk van D. zou volgens de officier medeplichtig zijn aan de dood van Graveland. Hij zou Rizwan V. in ieder geval hebben geholpen met het vastbinden van de vrouw en aanwezig zijn geweest toen ze werd toegetakeld. Ook noemde de officier zijn verklaringen ongeloofwaardig. Hij zou meerdere keren iets anders hebben beweerd. 

De derde hoofdverdachte in de zaak, Jacky W. uit Nuenen, hoorde de laagste straf tegen zich eisen. Volgens de officier is hij niet schuldig voor de dood van Graveland, maar was de overval wel zijn idee. Hij verklaarde zelf dat hij niet wist dat het om een overval zou gaan, maar dat hij dacht dat het een inbraak betrof. De officier sprak dit dinsdag tegen, het plan zou altijd zijn geweest om een overval te plegen.

LEES OOK: 'Bloed van onze moeder kleeft aan jullie handen', kinderen Mien Graveland spreken

De andere verdachten zijn twee Helmonders, een stelletje. De officier zei dat zij de hoofdverdachten bewust hadden getipt. Daarmee zijn ze medeplichting aan diefstal met geweld.

Nabestaanden
De nabestaanden zouden volgens justitie een schadevergoeding van 5000 euro moeten krijgen. Ze troffen hun moeder zwaargewond aan en moesten twee jaar in onzekerheid leven over de toedracht.

Opvallend was dat de officier zich richting het einde van haar betoog expliciet richtte tot de publieke tribune. Er zouden tien mensen hebben geweten van de roofmoord, maar nooit iets hebben gezegd. Kennelijk ging de officier van justitie er vanuit dat enkelen van hen waarschijnlijk ook op de tribune zaten. Deze tien zwegen, omdat ze geen verrader wilden zijn, maar volgens de officier blijkt uit hun houding dat ze geen enkel gevoel hebben.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 3 oktober 2017 - 11:36
Auteur: Maaike Cnossen | Tobias van der Valk