Agent die pistool leegschoot op wegrijdende auto, hoeft volgens officier geen straf

BREDA - De politieman die zijn dienstwapen leegschoot op een vluchtende verdachte in Oosterhout is volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan poging doodslag, maar hoeft daarvoor geen straf te krijgen. Dat heeft de officier van justitie donderdagochtend voor de rechtbank in Breda geëist.

De 27-jarige agent achtervolgde op 25 november 2014 samen met zijn collega een automobilist op de Weststadweg. Ze hadden de man herkend als een man die nog voor ruim 10.000 euro aan verkeersboetes had openstaan. Ze gaven de man meerdere malen een stopteken, maar die ging er telkens vandoor.

ZIE OOK: Automobilist rijdt agent aan in Oosterhout en probeert te vluchten, politie schiet op auto

De politie zette de achtervolging in met zwaailicht en sirene. Na drie pogingen lukt het om de automobilist dan toch aan de kant te zetten. Met de politiebus werd de auto klemgezet. Omdat de bestuurder niet uit  stapte, ging de agent een lifehammer halen om de ruiten in te slaan. Op het moment dat hij voor de neus van de auto van de bestuurder liep, startte de automobilist de motor en gaf gas. De agent kon nog net op tijd wegspringen.

Leeggeschoten

Zijn collega, die dacht dat de agent was aangereden, vuurde daarop een kogel af op het achterwiel van de auto. De politiemedewerker schoot zelf - overmand door emoties - alle acht kogels uit zijn pistool. Wonder boven wonder bleef de vluchtende verdachte ongedeerd. Hij kon worden aangehouden, nadat zijn auto werd geblokkeerd door een vuilniswagen.

ZIE OOK: Agent schiet acht keer op vluchtende verdachte en moet voor rechter verschijnen 

De officier van justitie vindt dat de agent, ondanks alle emoties, zich professioneel had moeten gedragen. Ze vindt het begrijpelijk dat de politie heeft geschoten, omdat hij in doodsangst verkeerde. "Wel kan hem verweten worden dat hij alle kogels in het magazijn afvuurde. Als politieagent is hij getraind om adequaat te reageren in gewelddadige situaties", aldus justitie. 

"Door zijn gehele wapen ongecontroleerd op een wegrijdende auto leeg te schieten handelde hij niet langer professioneel", zo zei de officier van justitie. Het OM vindt dat de agent schuldig is aan poging doodslag maar, dat hem geen straf moet worden gegeven gezien de omstandigheden. Daarbij speelt ook een rol dat de zaak drie jaar na dato, op zitting staat."

Automobilist
De rechter doet over twee weken uitspraak. Donderdagmiddag staat de automobilist die op de vlucht sloeg voor de rechter. Ook hij wordt verdacht van poging doodslag.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 12 oktober 2017 - 11:59
Auteur: Robert te Veele