Rijke sjeiks kopen hun roofvogels in.... Langenboom

LANGENBOOM - Rijke Arabieren weten Langenboom te vinden. Ze komen regelmatig naar Het Muithuis, het bedrijf van Ivo en Patricia van Lanen. Het stel fokt roofvogels en die zijn populair in de golfstaten. De Arabieren staan er massaal voor in de rij.

Ivo en Patricia begonnen met het fokken van roofvogels voor zichzelf, maar inmiddels hebben ze een van de twee grootste roofvogelfokbedrijven van het land.

Het Muithuis heeft zo’n 150 vogels. Dit zijn onder meer valken, arenden, buizerds en uilen. Ze gaan met gemak voor drie- tot vierduizend euro over de toonbank. Maar voor een bijzonder exemplaar wordt ook wel tienduizend euro betaald.

Heilige vogels
De roofvogels gaan naar Qatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Valken worden daar als heilige vogels gezien. “Bij ons ben je een beetje een raar mannetje als je met roofvogels werkt. Maar het is daar heel normaal, al duizenden jaren”, vertelt Ivo.

De Arabieren trainen de vogels en doen mee aan wedstrijden. Ze worden dan beoordeeld op hun uiterlijk, maar ook op snel vliegen. En met de slechtvalken van het Brabantse echtpaar zit je dan wel goed. “Slechtvalken zijn de snelste valken ter wereld. Ze komen met ruim 370 kilometer per uur op hun prooi af.”

print corrigeer
Publicatie: donderdag 7 december 2017 - 18:55
Auteur: Maaike Cnossen