Rik deed een oproep voor een nieuwe nier, de reacties zijn overweldigend

EINDHOVEN - Zondagavond zette Simone Bouwmans een oproep op facebook. Haar man Rik heeft een nieuwe nier nodig. Donoren konden ze tot nu toe niet vinden en dus proberen ze het via facebook. Dat lijkt succes te hebben. Het bericht werd al bijna 6.000 keer gedeeld. En er zijn al ruim tien mensen die aangeven een nier te willen doneren.

LEES OOK: Help! Rik (30) is net vader, maar heeft dringend een donornier nodig

Rik heeft de ziekte van Berger. Een nieraandoening die ervoor zorgt dat zijn niercapaciteit afneemt. "Mijn nieren werken nog maar voor 8 procent. Dat zorgt ervoor dat ik drie keer in de week vier uur lang moet dialyseren. Daarna ben ik erg moe en ook de dag erna heb ik er veel last van."

Kindje
De timing kan niet veel slechter voor Rik. In juli werd hij vader van een zoontje, Jelle. "Het is heel leuk en geeft ook afleiding maar het kost wel veel energie." "Dat merk ik ook," zegt Simone, zijn vrouw: "Alle nachten en ook de ochtenden zijn voor mij." Zij was de initiatiefnemer van het facebookbericht.

Hartverwarmend
"Alle opties droogden een beetje op. De mensen die we kenden en die er open voor stonden waren geen goede match." Rik was niet gelijk om toen Simone met het idee kwam om een bericht op Facebook te zetten.

"Je gooit het wel gelijk volledig online. Iedereen ziet het." toch deden ze het en met succes. Het bericht werd bijna zesduizend keer gedeeld en ruim tien mensen gaven aan wel open te staan voor nierdonatie. "Het is echt hartverwarmend om al die reacties te zien. We hebben goede hoop dat er een match bij zit."

Daarnaast zien Rik en Simone nog meer voordelen aan al deze aandacht. "Op deze manier wordt maar weer eens duidelijk dat de aamdacht voor orgaandonaties heel belangrijk is."Hoe nu verder?
Toch rijzen er bij mensen ook vragen. Mag dit wel? Zelf een nier regelen. Volgens Rik wel. "Ik sta op de wachtlijst van een donornier. Maar in principe ben je als patiënt zelf verantwoordelijk voor het vinden van een orgaan."

Met de mensen die zich hebben aangemeld wordt binnenkort gekeken of er een 'match' is, en Rik een transplantatie kan ondergaan.

En wat gebeurt er met de andere mensen die zich gemeld hebben? De nierstichting zal alle mensen die zich nu melden als potentiele orgaandonor niet actief benaderen om eventueel voor andere mensen als donor te fungeren. "Ik ga ze wel benaderen." Zegt Rik. "Om ze te bedanken, maar ook om ze evenuteel door te verwijzen naar de nierstichting."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 11 januari 2018 - 14:12
Auteur: de Graaf Martijn