Gerard de Rooy had wél Dakar moeten rijden, zegt z’n teamgenoot

LA PAZ - Gerard de Rooy had dit jaar gewoon de Dakar Rally moeten rijden, in plaats van de Africa Eco Race. Dat zegt zijn teamgenoot Ton van Genugten. “Hij had hier eigenlijk bij moeten zijn met dit parcours.”

Van Genugten is niet de enige die dat zegt. Voor en achter de schermen horen we van iedereen hetzelfde: dit is de échte Dakar, veel mooier en zwaarder dan de Africa Eco Race. Met andere woorden: Gerard de Rooy heeft de foute keuze gemaakt. 

Gerard goed in duinen
“Iedereen weet wel dat Gerard in de duinen plezier heeft en dat ie daar goed is”, zegt Van Genugten. De Rooy was in deze loodzware Dakar dan ook meer op z’n plek geweest dan in Afrika. “Iedereen ziet dat, maar het is nou eenmaal zo.”

ZIE OOK: De verhalen van de Brabantse Dakar-deelnemers op de rustdag

Zwaarder parcours dankzij De Rooy
Toch denkt Van Genugten dat we De Rooy met z’n allen ook dankbaar moeten zijn. De trucker uit Son klaagde al jaren over het niet-uitdagende parcours van de Dakar Rally, totdat hij dit jaar besloot om in Afrika te gaan rijden (overigens nog zonder al te veel succes). Maar mede dankzij zijn gemor koos de Dakar-organisatie voor dit loodzware parcours.

Volgend jaar weer?
Keert De Rooy volgend jaar dan misschien weer terug in de Dakar Rally? “Dat moet ie zelf invullen”, zegt Van Genugten. “Dat ligt er ook aan wat volgend jaar de routes worden. Ze kunnen wel één keer scoren met de veertigste editie, maar ze moeten wel de draad omhoog blijven houden.”

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 13 januari 2018 - 07:01
Auteur: Twan Spierts