Met een helikopter naar je vakantieadres, voor Niki is het 'een wintersport voor in de boeken'

ZERMATT - "Dit is wel een wintersport voor in de boeken, ja", zegt Niki de Rijke uit Dongen. Niki (30) is op vakantie in het voor de buitenwereld afgesloten wintersportgebied Zermatt in Zwitserland. De trein vanuit het dorp naar Täsch rijdt al dagen niet meer en de wegen in het gebied zijn onbegaanbaar. Het heeft sinds jaren niet zoveel gesneeuwd als afgelopen dagen. Dinsdag waarschuwde de ANWB wintersporters nog voor de extreme weersomstandigheden.

Wintersporters richting het westen van Oostenrijk en Zwitserland moeten rekening houden met lange files, heel veel sneeuw en afgesloten berg- en snelwegen. Zo is de snelweg A2 tussen Italië en Zwitserland dicht vanwege lawines. Vanaf woensdag neemt de sneeuwval af en wordt het warmer. Dat zorgt voor meer kans op lawines. Meteorologen voorspellen voor het einde van de week weer verse sneeuw. "Het is nog spannend of we vrijdag wel terug naar Nederland kunnen", vertelt Niki aan de telefoon. 

Niki gaat al sinds haar derde jaarlijks op wintersport. Dit jaar is ze met de hele familie in Zermatt. Het duurde even voordat iedereen in de plaats arriveerde. "Mijn oom en neefje waren er al. Ik en de rest van de familie waren gestrand in het dorpje Täsch." Niemand kon Zermatt meer in of uit zonder helikopter. "Weggaan uit Täsch ging ook niet, want ook daar zijn alle wegen onbegaanbaar."

Dik pak sneeuw
"Vanuit Täsch namen we de helikopter naar Zermatt." De familie heeft geluk, want zo'n helikopter vliegt niet heel de dag door. "Het was een speciaal 'ritje' van zo'n twee, drie minuten." Vanuit de helikopter is het dikke pak sneeuw goed te zien. 

De familie is na de hereniging met elkaar 'gewoon' begonnen aan hun vakantie. "Je kunt zo de straat op. Er heerst hier totaal geen paniek." Bang voor lawines dan? "Ook niet. Er worden hier lawines opgewekt om te zorgen dat ze niet zomaar beneden komen." 

Leuke week
Ondanks de kans op lawines, is de familie helemaal gesetteld en gaan ze dinsdagmiddag de piste op. "Enkele pistes zijn gewoon open. Daar gaan we even kijken. Misschien zijn ze de rest van de week wel gesloten." Dat zou jammer zijn, maar het is geen al te groot probleem. "Dan gaan we er gewoon een leuke week van maken, vaak lunchen en biertjes drinken."

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 januari 2018 - 14:07
Auteur: Petra van Middendorp