Ireen Wüst wil nog één keer vlammen in Korea: 'Dan het WK en op vakantie'

GANGNEUNG - Ireen Wüst geniet met volle teugen van Zuid-Korea. Van de uren die de Goirlese op het ijs doorbrengt, maar ook daar buiten. Na de 1000 meter van afgelopen woensdag, waarop ze negende werd, heeft ze eindelijk meer tijd voor zichzelf gevonden.

“Het waren hier pittige dagen, met om de dag een race. Inmiddels heb ik, na de kilometer, gelukkig wat langer kunnen bijkomen en de batterij kunnen opladen. Ik heb er weer heel veel zin in”, aldus Nederlands meest succesvolle schaatsster in de olympische historie.

Groot familiegezelschap
Wüst was de afgelopen dagen bij de Winterspelen ook in de gelegenheid om in Gangneung met haar familieleden en vrienden op te trekken, zo'n 22 in getal. 

“We zijn een keer lekker buiten het olympisch dorp gaan eten. Koreaanse barbecue, even wat anders, en zonder plastic borden. Nee, ik vond het geen risico om een keer buiten de deur te eten. Mijn familie was als test daar al eens langs gegaan en er was niemand ziek geworden. Dus ik durfde het wel aan, al was het eten wat mij betreft wel iets te pittig."

'Tickets zijn geboekt'
Wüst gebruikte de afgelopen dagen ook om vooruit te blikken. Ze laat de wereldbekerfinale in Minsk (in het weekeinde van 17 en 18 maart) aan zich voorbijgaan. “Ik rijd na de Spelen alleen nog het WK allround in Amsterdam. Daarna ga ik lekker op vakantie. De tickets zijn al geboekt. Waar naartoe? Dat is nu niet van belang. Eerst de Spelen.”

En tijdens dat evenement heeft ze nog één doel: de ploegachtervolging, met maandag de kwartfinales en woensdag de grote finaledag. Wüst kan haar toppositie dan nog meer glans geven. En dat op haar 31e. ”Ja, dat zou heel mooi zijn, maar ik focus me alleen op het winnen van goud. Dat is echt het enige dat telt. We zijn wereldkampioen en titelhouder op dit onderdeel. We hebben hier goed getraind en daardoor genoeg vertrouwen op de goede afloop. Als we geen goud halen, zou ik heel teleurgesteld zijn.”

Opvolgster van Lidia Skoblikova?
Als er iemand in de schaatswereld is die de olympische prestaties van de Goirlese de komende dagen angstvallig in de gaten houdt, dan is het Lidia Skoblikova wel. De inmiddels 78-jarige Russin leidt nog altijd in het 'eeuwige' klassement van de meest succesvolle schaatssters bij de Winterspelen, gerekend vanaf het aantal behaalde gouden medailles.

Skoblikova staat op zes olympische titels, zonder ander eremetaal. Wüst heeft haar met vijf keer goud, plus vier keer zilver en een keer brons, bijna te pakken. Op de ploegachtervolging kan ze definitief de beste schaatsster aller tijden in de olympische historie worden.

print corrigeer
Publicatie: zondag 18 februari 2018 - 20:58
Auteur: Hans Janssen