Toeslag op tickets Eindhoven Airport moet leefbaarheid van omwonenden verbeteren

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven wil dat er vanaf 2019 een toeslag komt op tickets voor vliegreizen vanaf Eindhoven Airport. Zo moet de leefbaarheid in de omgeving van de luchthaven te verbeteren. Het idee voor de vliegtaks van één euro per vliegreis kreeg dinsdagavond steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Als het aan de gemeenteraad ligt, zal de toeslag worden gestort in het leefbaarheidsfonds dat in het leven is geroepen voor de belangen van de omwonenden. Met het geld kunnen bijvoorbeeld huizen worden geïsoleerd.

Aandeelhouders
De gemeente Eindhoven is voor bijna 25 procent aandeelhouder van het vliegveld. Schiphol en de provincie Brabant zijn de andere aandeelhouders. De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders gaat proberen hen mee te krijgen.

Vorig jaar telde Eindhoven Airport ruim 5,6 miljoen passagiers.


Reactie luchthaven
Eindhoven Airport is door de gemeente Eindhoven nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van de gemeenteraad. Toch kwam het woensdag met een reactie: "Ieder initiatief tot onderzoek naar een methode om de leefbaarheid in de omgeving te vergroten, wordt door Eindhoven Airport aangemoedigd".

"Eindhoven Airport is nog niet op de hoogte gesteld van alle ins en outs achter dit voorgestelde onderzoek, maar zal als vanzelfsprekend het overleg over dit onderzoek met de gemeente Eindhoven aangaan en bezien of de invoering van een dergelijke lokale taks het meest geëigende middel is om het doel van een betere leefbaarheid in de omgeving te bereiken", aldus de luchthaven.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 14 maart 2018 - 06:08
Auteur: Karin Kamp