Boer Peter van Roessel is boos op 'boerendochter' minister Carola Schouten: 'Dit kan zo niet'

HAARSTEEG - Melkveehouder Peter van Roessel uit Haarsteeg is één van de Brabantse boeren die vreest voor de toekomst van zijn bedrijf door de invoering van de nieuwe fosfaatrechten. Minister Schouten van landbouw maakte donderdag bekend dat ze boeren die hierdoor in de problemen raken, niet gaat helpen.

Actiegroep 'Innovatief uit de knel' is woest. Volgens haar komen zo’n 800 boeren in de problemen, bij sommigen dreigt zelfs faillissement.

Moeilijk te begrijpen
Net zoals veel collega's investeerde ook melkveehouder Peter van Roessel uit Haarsteeg recent nog in de bouw van een hypermoderne stal. “We voelen ons in de steek gelaten door de minister. Bedrijven die zich duurzaam proberen te ontwikkelen, zelfs met subsidies, worden nu gewoon aan de kant gezet. Het slaat nergens op”, aldus Van Roessel.

Van Roessel heeft nu 75 koeien. Als de minister blijft bij haar standpunt om boeren niet te compenseren, vreest hij het ergste: “Vee inleveren en dan proberen je investering terug te verdienen. Dat hou je natuurlijk niet vol.”

Niet consequent
Volgens de boer uit Haarsteeg zijn de boeren al jaren speelbal van het kabinet. “Je moet kaders schetsen voor een ondernemer. Maar je moet niet eerst tot 2015 iedereen maar aan laten bouwen en dan zeggen, zet je stal maar voor de helft leeg. Zo werkt dat niet.”

Juist landbouwminister Schouten, zelf boerendochter en afkomstig uit Brabant, zou volgens Van Roessel beter moeten weten: “Ik denk dat onze Brabantse boerendochter ook met haar rug tegen de muur staat. Ze weet wel dat het leeft. Dat weet ik zeker. Ze moet er nu echt iets aan doen want zo kan het niet verder.”

Hoop
Actiegroep 'Innovatief in de knel' roept de boeren op tot actie. Tergelijkertijd heeft Peter van Roessel nog een sprankje hoop dat de minister bijdraait.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 17 mei 2018 - 18:10
Gewijzigd: vrijdag 18 mei 2018 - 10:43
Auteur: Erik Peeters