Veel schade na brand in eettent en voormalig koetshuis Roosendaal: 'Dit doet pijn om te zien'

ROOSENDAAL - "Dit is niet normaal. Het doet pijn om dit te zien." Amrani, de verhuurder van Sandwich Mediterranie in Roosendaal, is kapot van de brand die zondag flinke schade aanrichtte in zijn pand. "Ik verhuur dit gebouw al tien jaar. En nu is heel veel kapot." Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend.

De brand brak zondagmiddag uit in een voormalige koetshuis achter de kebabzaak. Vrij snel breidde het vuur zich uit. In de zaak waren mensen aanwezig, maar die konden zichzelf in veiligheid brengen. Na een paar uur had de brandweer de brand onder controle, maar de schade is aanzienlijk. Een schadebedrijf komt langs om de gedupeerden te helpen. 

Vreemde geur
Amrani rook iets vreemds aan het eind van de middag, net voordat hij de brand ontdekte. Hij is flink geschrokken. "Ik dacht dat het een barbecue was."

Michel Verstraten ontdekte de brand in het oude koetshuis toen hij langsreed op de scooter. "Ik zag wel andere mensen kijken naar wat er aan de hand was, maar niemand die de hulpdiensten belde." Dat deed hij uiteindelijk wel. Daarna rende hij naar het pand om te onderzoeken of er mensen in zaten.

Een man en een vrouw uit het naastgelegen woonhuis renden op dat moment naar buiten, zag Verstraten. "De man probeerde de brand te blussen met een brandblusser. Maar de rook kwam uit de gehele lengte van het pand, zo'n veertig meter. Zo'n brandblusser zou nooit meer kunnen helpen. Ik riep naar de man: 'Ga weg, ga weg, het pand stort misschien zo in. Je voelde de warmte naar je toe komen. Gelukkig kwam de brandweer snel en is het gebied meteen afgezet."

Vlammen metershoog
Ook een straatbewoner zag de fik. “Ik zag de vlammen metershoog uit het dak komen. Wij zijn maar binnen gebleven”, vertelt de buurtbewoner. “De eigenaren van het huis waar de brand was, woonden er pas twee weken. Nu is alles weg.”


Overslaan
De brandweer zette zondagmiddag alles op alles om te voorkomen dat de brand zou overslaan naar andere panden. Het vuur bedreigde ook een aantal woningen. Uit voorzorg werden 32 senioren uit hun huizen gehaald. Volgens een woordvoerder ging dat rustig. Ze werden in een nabijgelegen recreatiezaal opgevangen. De ouderen kregen avondeten van de gemeente. De brandweer kijkt of ze veilig naar huis kunnen.

Ook bewoners van andere huizen moesten tijdelijk weg.  Zij mochten aan het begin van de avond weer terug.  Volgens verslaggever Raymond Merkx is de schade aan het restaurant erg groot. De ruiten liggen eruit en ook het dak is zwaar beschadigd. 

De schade aan de binnenkant van de zaak is groot. (foto: Raymond Merkx)
print corrigeer
Publicatie: zondag 24 juni 2018 - 19:09
Auteur: Audrey Verhagen