Agent die verdachte in Best in zijn been schoot, wordt niet vervolgd

BEST - De agent die in oktober een man in Best neerschoot, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie was het neerschieten gerechtvaardigd omdat de verdachte vuurgevaarlijk zou kunnen zijn en mogelijk onder invloed was van alcohol en drugs. De man werd tijdens zijn aanhouding in het rechterbovenbeen getroffen.

De man zou op 3 oktober aan het begin van de avond op het dak van een huis aan het Raadhuisplein hebben gestaan en de gaskraan open hebben gedraaid. Ook de inboedel van de bewoonster was vernield. De bewoonster meldde dat de man in het bezit was van een vuurwapen. De woning was veilig, concludeerde de politie nadat ze ter plaatse waren gekomen, maar de man werd niet aangetroffen.

LEES OOK: 'We hoorden knallen', politie schiet doorgedraaide man neer in Best

Oog in oog
Niet veel later werd een man met een wapen gezien op het Achterom. Het opgegeven signalement kwam overeen met het signalement van de man die eerder die avond de woning vernield zou hebben. De politie rukte meteen uit. Een van de agenten kwam op het Achterom oog in oog met de man te staan.

Bij de aanhouding werd eerst een waarschuwingsschot gelost. Daarna werd de man in zijn bovenbeen geraakt en werd hij gearresteerd. Na de aanhouding trof de politie een pistool onder de auto van de man aan. Later bleek dat het om een gasdrukwapen ging. 

Verdachte kon schieten
Volgens de Rijksrecherche heeft de agent uit noodweer gehandeld. Behalve dat de verdachte bewapend zou zijn, had de agent ook gehoord dat hij onder invloed van alcohol en amfetamine zou zijn. Bovendien was de verdachte eerder in aanraking gekomen met de politie omdat hij de wapenwet overtrad. De agent moest volgens de Rijksrecherche serieus rekening houden dat de verdachte met zijn wapen kon schieten.

De man komt later dit jaar voor de rechter voor vernieling van de inboedel, zware mishandeling en het dreigen met het openzetten van de gaskraan.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 juli 2018 - 17:49
Auteur: Joris van Egmond