Bewoners kasteelgracht Oploo willen weer water in de gracht

OPLOO - De bewoners van de Kasteelgracht in Oploo willen dat de gemeente de gracht weer vol met water laat lopen. De gracht is sinds ruim een week droog gevallen door de warmte deze zomer. De vissen in de gracht hebben het warme weer niet overleefd.

Nog niet zo heel lang geleden zwommen de eendjes en de ganzen nog vrolijk rond in de diepe kasteelgracht van Oploo. De gracht, die ooit echt om een kasteel lag, is nu de zoom van een park. Vorig week nog plaatste de gemeente het bord 'Aub geen eendjes voeren ter voorkoming van ratten.' Maar nu zijn er geen eendjes meer, en misschien alleen nog ratten. 

Staf Jennes is vaak bij zijn vriendin aanwezig in een van de huizen rond de gracht : "Twee ganzen hebben de droogte niet overleefd. Ze lagen hier dood in de gracht. Alle eendjes zijn naar nattere gebieden gevlogen. Waarom wil de gemeente hier geen water in laten lopen?"

Gemeente
De gemeente is volgens Jennes niet van plan de gracht bij te vullen. "Zet maar een teiltje water neer" heeft  hij te horen gekregen. In een reactie zegt de gemeente dat dat teiltje water bedoelt was om de ganzen water te geven, omdat zij ook oog hebben voor het dierenleed. Het vullen van de gracht met water is geen oplossing, omdat de grond het water direct absorbeert. De gemeente Sint Anthonis  zegt dat er geen sprake is van onwil maar van onmacht. 

LEES OOK: Waterschap zet alles op alles, maar veel vissen kunnen niet meer van een droogtedood worden gered

Op verschillende plaatsen in Brabant zijn beken en sloten wel bijgevuld met water en hebben vrijwilligers de vissen op het nippertje kunnen redden door ze over te zetten naar plaatsen waar het wel nog nat is. 

print corrigeer
Publicatie: zondag 5 augustus 2018 - 17:41
Auteur: Agnes van der Straaten