Van Gelder vindt beschuldigingen onzin

WAALWIJK - Yuri van Gelder uit Waalwijk doet de beschuldigingen van zijn ex-coach Remi Lens af als onzin. Volgens Lens heeft de Waalwijkse turner zich te goed gedaan aan genotsmiddelen. De ex-coach wil niet zeggen om wat voor genotsmiddelen het gaat.

Van Gelder is enkele jaren geleden door de politierechter in Breda veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook doen geruchten over cocaïnegebruik door Van Gelder al langer de ronde.

Lens klapte donderdag in Rotterdam uit de school omdat hij volgens zijn zeggen, is zwart gemaakt door Van Gelder en de turnbond. De turner is tijdens dopingtesten nog nooit betrapt op het gebruik van drugs.

Showoptredens
Het succesvolle duo beëindigde dit voorjaar na vijf jaar de samenwerking. Volgens Lens omdat de toenmalig wereldkampioen ringen het niet zo nauw nam met de discipline. Volgens Van Gelder omdat de combinatie trainer/manager niet meer werkte. Hij zou te veel showoptredens hebben gedaan, die de kas spekten maar zijn prestaties niet ten goede kwamen.

In een voorgelezen verklaring meldde Lens donderdag in aanwezigheid van een advocaat dat er sprake was geweest van een verschil van inzicht over normen en waarden. "De door mij gehanteerde normen waren niet gelijk aan die van Yuri van Gelder met betrekking tot het gebruik van genotsmiddelen", aldus Lens.

Reacties
De turnbond KNGU wilde bij monde van manager topsport Henk Kort niet reageren. "We kennen de geruchten, maar gaan er niet op in. Het is allemaal van horen zeggen."

Coach Bram van Bokhoven, momenteel met turner Jeffrey Wammes in Sao Paulo, wilde eveneens niet reageren. "Ik wens Lens veel succes", sms'te hij na het lezen van de verklaring.

Anonieme brief
Van Gelder miste wegens psychische problemen eind april het Europees kampioenschap en zegde af voor het NK in juni wegens ziekte. Kort daarna circuleerde een anonieme brief waarin de turner onder meer beschuldigd werd van cocaïnegebruik. Van Gelder reageerde er niet op. Wel zei hij een sterk vermoeden te hebben uit welke hoek de brief, die bij diverse media bezorgd werd, afkomstig was.

In oktober kwam hij sterk terug met een bronzen plak bij het WK in Aarhus. Over Lens, die daar ook aanwezig was, wilde hij met geen woord meer spreken. "Dat is verleden tijd." De crisis leek overwonnen, maar inmiddels heeft Van Gelder weer een rustperiode ingelast wegens lichamelijke (een onwillige schouder) en psychische problemen.

Lens wordt trainer van de Let Jevgeni Sapronenko, die bij de Olympische Spelen in Athene zilver behaalde op de sprong.

Link:
Yuri van Gelder

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 15 december 2006 - 11:17