Octopus op kermis Beek en Donk was technisch in orde

BEEK EN DONK - De Octopus op de kermis in Beek en Donk had geen last van technische mankementen, dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bekendgemaakt. Het ontbreken van de beveiliging die het losraken van gondels moet voorkomen is volgens de VWA de oorzaak van het ongeval.

Twee 14-jarige jongens raakten vrijdag gewond door het losraken van een gondel van de attractie. Het ongeval is voor de Voedsel en Waren Autoriteit geen aanleiding om onderzoek te doen naar de veiligheid van vergelijkbare toestellen.

De attractie is verzegeld en mag pas weer worden gebruikt als de VWA en de exploitant afspraken hebben gemaakt over de manier waarop de beveiliging wordt gegarandeerd.

De politie is nog niet klaar met haar onderzoek en kan ook niet zeggen of zij de conclusie van VWA dus overneemt. Het is nog niet bekend wanneer de politie het dossier denkt af te ronden en door te sturen naar justitie. Die moet uiteindelijk besluiten of de eigenaar van de attractie wordt vervolgd.

Printen
Corrigeren
Publicatie: dinsdag 11 september 2007 - 15:11

Reacties (9)


dat zou al eens een goed begin zijn om attracties meer te inspecteren en dan niet door de onderneming zelf misschien een taak ook voor de gemeente zij vangen immers ook genoeg op zo een moment
12-09-2007 om 21:29 uur | kees40

Ik snap je Kees, maar voor vier euro wil niemand dood, vandaar dat ik zeg verscherp de inspectie, in alle gaten en ogen en bouten en moeren.
12-09-2007 om 19:06 uur | gretje

tja zit wat in gretje maar dan moet je bij elke bout alles na gaan kijken das haast niet te doen vaak zitten dergelijke dingen verborgen dat je het over het hoofd ziet goede mensen meenemen die bij het opbouwen al goed alles in elkaar zetten en die kunnen ze hebben als ze maar betalen die kermisbazen, ze nemen tegenwoordig al van die polen mee dan weet je genoeg he
12-09-2007 om 18:44 uur | kees40

Als de druk van opbouwen minder is, had dit misschien ook verkomen kunnen worden. En waarom maakt de eigenaar geen inspectieronde, dan had hij dit vast gezien. DUS loop alles ff na als je denkt klaar te zijn. kleine moeite lijkt mij.
12-09-2007 om 09:05 uur | gretje

klopt joep hoe jij het zegt, zoiets is nooit te keuren eigenlijk want op technische zaken zal het allemaal wel kloppen dat geloof ik wel maar door het op en afmonteren daar ben ik wel eens bang om met die attracties, ik kijk ook wel eens en denk dan is het allemaal wel goed opgeleid personeel voor zulke attracties nog vandaag de dag want als het erop aankomt nemen ze vanwege personeelsgebrek iedereen mee
11-09-2007 om 19:48 uur | kees40

Het ontbreken van een beveiliging is een menselijke fout. Een technische fout is iets heel anders. Er gaan echter verhalen dat moeren niet naar behoren waren aangedraaid. Aandraaien en borgen is het allereerste dat men moet controleren. Overigens wens ik de twee knapen heel veel succes met een verhaalsactie op de nalatige personen. Puf puf de superman is weer eens critisch en negatief. Wanneer wordt deze eens postief van reeactie ?
11-09-2007 om 19:17 uur | joep1

Jonge Jonge Jonge, dan zeggen ze dat dit geen technische mankementen zijn. wat zijn dit dan eigenlijk wel? dat zeggen ze er niet bij. in de octopus zat een goede vriend van mij die nu in het ziekenhuis ligt. dit is zeer treurig vind ik. ik vind dat dit ook een fout is van de eigenaar van de attractie. hij moet controleren of die veilig is, en dat was hij dus duidelijk niet. deze ambtenaren hebben duidelijk iets over het hoofd gezien. dit moet haast wel een technisch mankement zijn hoor! [Bericht gewijzigd door 'thijsvisser0' op 11-09-2007 om 19:13] [Bericht gewijzigd door 'thijsvisser0' op 11-09-2007 om 19:14]
11-09-2007 om 19:12 uur | thijsvisser0

Tsjonge jonge, ambtenaren hebben iets technisch onderzocht wat er dus blijkbaar niet was (beveiliging) en durven dan ook nog te stellen: technisch was alles in orde. Ik denk dat deze ambtenaren (het werken niet gewend) amper gekeken hebben om tot deze conclusie te komen. Tsja, overheid he. [Bericht gewijzigd door 'puffelen' op 11-09-2007 om 18:01]
11-09-2007 om 18:00 uur | puffelen

Ik bespeur hier enige tegenstrijdigheden: Het ontbreken van een beveiliging is toch gewoon een technisch mankement, dat heeft niks te maken met of dit technisch mankement veroorzaakt is door menselijk handelen.
11-09-2007 om 16:10 uur | habke

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.