Geen straf voor verkiezingsfraudeur (18)

DEN BOSCH - De 18-jarige Ruud de Vaan uit Haarsteeg wordt niet gestraft voor verkiezingsfraude. Volgens de kinderrechter in Den Bosch was hiervoor te weinig bewijs.

De jongeman had driemaal ongemachtigd met de pas van zijn vader en opa gestemd. Dat deed hij op zijn zeventiende, toen hij dus niet kiesgerechtigd was. Dit gebeurde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede-Kamerverkiezingen van vorig jaar en die voor Provinciale Staten van dit jaar.
 
Opgelucht
Ruud is opgelucht dat hij is vrijgesproken, maar hij vond het wel vervelend dat er zoveel ophef rond zijn persoon is geweest. Ook de administratieve rompslomp rondom de rechtszaak viel hem tegen. De gemeenteraad van Heusden, waar Haarsteeg onder valt, verbaasde zich erover dat burgemeester Willems aangifte had gedaan van de fraude. Volgens de fracties zijn er de afgelopen jaren wel ergere dingen gebeurd waarvoor de gemeente niet naar de rechter is gestapt.  

Raar
Omdat de jongen bekend heeft, vindt burgemeester Willems van Heusden, waar Haarsteeg onder valt, het raar dat de rechtbank in Ruud de Vaan heeft vrijgesproken. Willems vindt het vreemd dat er onvoldoende reden is voor een veroordeling, omdat de jongen bekend heeft. Willems bestrijdt overigens dat hij uit was op een straf voor Ruud de Vaan. De burgemeester van Heusden verbaast zich ook over het feit dat de rechtbank zich pas dinsdag over deze zaak buigt. De derde en laatste keer dat Ruud de Vaan illegaal stemde, was dit jaar maart, negen maanden geleden dus.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 11 december 2007 - 17:16