Natuurrijk

Terug van weggeweest: Natuurrijk bij Omroep Brabant. Samen met Maud Hawinkels gaan we op stap in de Brabantse natuur die elke keer opnieuw weer mooie verrassingen biedt.

Deze serie was te zien op Omroep Brabant en is nu terug te kijken op uitzending-gemist

1e aflevering Maashorst (uitzending 17 april) 

Thema: wildernis en wisenten. Maud gaat van start in Natuurpoort de Kriekeput, met een gesprek met Bram vd Zanden over die natuurpoort en het idee achter de Natuurpoorten. Daarna leert Maud van boswachters waarom juist de Maashorst zo geschikt is voor wildernisnatuur en hoe dat dan in de praktijk werkt. En samen met een vrijwillige wisent-ranger gaat ze op zoek naar de wisenten. Tot slot vertelt de wisentexpert van Nederland alles en meer over de wisenten in de Maashorst. 

2e aflevering De Mortelen, Liempde (uitzending 21 april)  
Thema: Natuurfilmen en bijen Maud start bij natuurpoort De Spoordonkse Watermolen. Vanuit daar 'fietst' ze naar de Mortelen waar ze met natuurfilmer Mark Kapteijns op zoek gaat naar de fotogenieke boomkikker, waar ze samen een mooi filmpje van maken. Met natuurlijk wat tips voor de hobby natuurfilmer. Daarna fietst Maud naar de biologisch imker en coördinator van stichting Food4bees Eric van Oijen in Liempde, om daar alles te leren over het voedseltekort voor oa de bijen. Ook leert ze hoe een bijenvolk werkt en hoe ze honing maken. Ze maken een top tien van tips voor een bijvriendelijke tuin en tot slot maakt ze er zelf een insectenhotel. 

3e aflevering Den Bosch e.o. Natuur in/bij de Stad (uitzending 28 april)  
Thema: Natuur dichtbij. We gaan eerst met stadsecoloog Johan Mees op pad in Den Bosch, vervolgens wandelt Maud met SBB boswachter Jose Borsboom via de Bossche Broek en de Moerputten richting de stadsboerderij Eyghentijds in het nieuwe Kanaalpark. Daar gaat Maud o.a. met vrijwilligers aan de slag in de tuinderij en bij de Bossche landvarkens. 

4e aflevering Oirschot e.o. (uitzending 5 mei) 
Thema: Op de Landschotse Heide gaat Maud met Wim de Jong op zoek naar de moerassprinkhaan. Ook op de bloeiende heide: schijnboten, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna gaat Maud via de nieuwe meanderende Kleine Beerze (Waterschap Dommel) naar Landgoed Baest, naar de eerste natuurbegraafplaats van Brabant. Hoe werkt dat? Ook praat ze met een nabestaande over waarom er voor begraven in de natuur gekozen is. Bij Natuurpoort Reuselhoeve sluit Maud af.

5e aflevering Eersel, Uden (uitzending 12 mei) 
Thema: Bermbescherming De aflevering begint bij NP Ter Spegelt in Eersel. Daarna gaat Maud bermen bekijken, beschermen, maaien in de gemeente Eersel en ziet het verschil tussen een ecologisch en niet-ecologisch beheerde berm. Met een groep vrijwillige IVN'ers en ecoloog gaan ze inventariseren en tot slot helpt Maud mee met het maaien van de berm.. Daarna gaat Maud met een bak maaisel naar Newfoss in Uden om daar te kijken wat we weer van dit maaisel kunnen maken om de recycle cirkel rond te maken. Newfoss heeft hier ook de agrofoodpluim van de provincie voor gekregen in Uden. 


6e aflevering Werkendam, Strijbeek (uitzending 19 mei) 
In deze Natuurrijk gaat Maud op safari in de Biesbosch. Ze vertrekt vanaf de  natuurpoort en gaat op pad met boswachter Thomas van der Es. De Biesbosch heeft er in de afgelopen jaren ruim 4,5 duizend hectare aan natuur bijgekregen, door het project ruimte voor de Rivier. De Noordwaard is ontpolderd en teruggegeven aan de natuur, waardoor je nu ook geweldig kan wandelen en fietsen in de Biesbosch. Op de Strijbeekse heide onder Breda vertelt Vlaamse boswachter Bart Maud alles over een smokkelroute. Een vol programma dus. Maud moet dan natuurlijk ook ‘ontstressen’. Daarom krijgt ze van boswachter Liza ook nog een cursus Spirit of Nature!

7e aflevering Soerendonck, Breda (uitzending 26 mei) 
Een waterrijke Natuurrijk vandaag! Maud gaat op onderzoek uit bij een waterharmonica in Soerendonk. Een ingenieus systeem dat op geheel natuurlijk wijze ‘dood’ water weer ‘levend’ maakt. Specialist Lotte van het Waterschap gaat Maud alles uitleggen over hoe dat nou precies gaat. En er is ook water in het Mastbos bij Breda. Heel mooi water, maar ook heel vol water. Vol met zonnebaarzen. Met tienduizenden vreten ze de vennen leeg. Boswachter Bart neemt Maud mee en laat zien hoe groot dit probleem is.

8e aflevering Groote Peel, Sterksel (uitzending 2 juni) 
Nieuwe natuur maken en bestaande natuur verbeteren. Hoe mooi is dat? Vandaag gaat Maud naar de Groote Peel, in Zuid-Oost Brabant. Daar wordt hard gewerkt aan hoogveenherstel. Maar niet zonder Maud natuurlijk! En in Sterksel laat boer Gerard aan Maud zien dat je heel goed kunt boeren met oog voor de natuur. De boer als natuurbeheerder!

9e aflevering West-Brabant (uitzending 9 juni)  
Maud in de herfst. En herfst betekent: trekvogels! Op een bootje gaat Maud het Markiezaatsmeer op waar ze ziet hoe troebel water een bedreiging kan zijn voor trekvogels. Maud laat zich er door een vogelaar en vissers op het meer alles over vertellen! En herfst is natuurlijk synoniem voor paddenstoelen. Een paddenstoelenontdekkingstocht mag dus in deze aflevering niet ontbreken!