Medi@Battle 2017

Slim zoeken boven parate kennis, dat is het motto van het televisieprogramma Medi@Battle, dat vanaf zaterdag 9 december op Omroep Brabant te zien is.

De afgelopen maanden is bij zes scholen in Brabant Medi@Battle gespeeld. Tijdens deze tv-quiz zetten jongeren bewust allerlei media in om vragen te beantwoorden en vervolgens de gevonden informatie te beoordelen. “Ik wist niet dat zoeken op internet zo spannend kon zijn” aldus een enthousiaste leerling.

De quiz is op zes verschillende middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant gespeeld en opgenomen. Tijdens een aflevering staat telkens één school centraal en in drie rondes wordt aan de hand van diverse vragen getest welke derdeklassers op de slimste manier omgaan met media.

In een tijd waarin we meer toegang tot kennis hebben dan ooit te voren, moeten we leerlingen leren omgaan met deze vloedgolf aan informatie. Medi@Battle draagt bij aan het ontwikkelen van een kritische houding met betrekking tot de beschikbare informatie en vaardigheden om deze informatie op een goede manier te kunnen verwerken.

En dat ondervinden de leerlingen direct: “Wow, snel en goed zoeken is moeilijker dan je denkt.” Docenten zijn positief over het format: “In Medi@Battle leren de leerlingen op een speelse manier kritisch zoeken en informatie beoordelen.”

 

Medi@Battle is een idee van Cubiss en is ontwikkeld in samenwerking met Marres Producties. Ingrid de Jong, projectleider Mediawijsheid bij Cubiss: “Dat leerlingen minder digitaal vaardig zijn dan ze zelf denken blijkt ook uit de Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet. Jongeren beoordelen hun eigen vaardigheden meestal met 'goed', maar in de praktijk blijkt hun niveau een stuk lager te liggen. Scholen doen er daarom verstandig aan prioriteit te geven aan (digitale) informatievaardigheden. Met Medi@Battle werken we op een speelse manier samen met scholen aan het ontwikkelen van deze vaardigheden.”

De volgende scholen staan tijdens de uitzendingen centraal:

  • 9 december: Willem van Oranje College (Waalwijk)
  • 16 december: Scholengemeenschap Were Di (Valkenswaard)
  • 23 december: Mencia Sandrode (Zundert) 
  • 30 december: Peellandcollege (Deurne)
  • 6 januari: Sondervick College (Veldhoven)
  • 13 januari: Augustinianum (Eindhoven)

Vanaf zaterdag 9 december iedere zaterdagavond te zien op Omroep Brabant om 17.45 uur, daarna ieder uur herhaald.