Brabander van het Jaar 2017: de uitslag

In dit programma wordt tijdens een feestelijk diner in kasteel Helmond bekend gemaakt wie de Brabander van het Jaar 2017 wordt.

Gewone Brabanders die iets bijzonders voor een ander hebben gedaan. 
Presentatie is in handen van Tom van den Oetelaar

Dit zijn de genomineerden:

 • Robbert Roy uit Sint-Michielsgestel 
  Hij is pas 18 maar nu al een echte held. Hij aarzelde geen moment toen hij zag dat een boerderij in brand stond. Hij rende naar binnen en zorgde ervoor dat vier vrouwen die daar nietsvermoedend zaten te kaarten, veilig buiten kwamen.
 • Marian van Mierlo uit Den Bosch
  Ze is waarschijnlijk de stoerste vrouw van Brabant: Marianne van Mierlo uit Den Bosch. Ondanks haar leeftijd van 77 jaar ging ze al verschillende keren abseilen van hoge gebouwen, om geld in te zamelen voor onderzoek naar spierziekten. In totaal haalde ze zo 15.000 euro op. 
 • Theo Fijneman uit Oosterhout 
  Theo Fijneman is een begrip in Oosterhout. Hij houdt de hele stad netjes, gewapend met een grijpstok en vuilniszak. Weer of geen weer, iedere dag gaat Theo in zijn scootmobiel op pad en stopt pas als al het zwerfafval is opgeruimd. 
 • Patrick en Miranda Verkoelen uit Helmond
  Dit echtpaar runt helemaal zelf en zonder subsidie een voedselbank: Stichting Hart voor Minima. Zes dagen in de week delen ze pakketten uit vol met verse producten. En zo helpen ze meer dan 220 gezinnen.
 • Theodoor van Leeuwen uit Boxtel 
  Ook mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank moeten verse groenten kunnen eten. Dat vindt Theodoor van Leeuwen uit Boxtel. Daarom heeft hij voedseltuinen opgericht in Den Bosch en Boxtel. Iedere week levert hij verse groenten voor in de voedselbankpakketten. En mensen die geen baan hebben kunnen hier als vrijwilliger weer een werkritme opbouwen.
 • Nelly en Cees Coolen uit Tilburg
  Nelly en Cees zijn onmisbaar voor de bewoners van de Hoffmannflat in Tilburg. Samen runnen zij De Weberhof, een ontmoetingsplek waar de oudere bewoners samen komen. Vijf dagen in de week worden daar allerlei activiteiten georganiseerd zodat niemand eenzaam of alleen is.
 • Ria Bekkers uit Prinsenbeek 
  In het centrum van Prinsenbeek staat het Kenia Winkeltje van Ria Bekkers. Alles wat zij in deze kringloopwinkel verdient, stopt ze in onderwijsprojecten in Kenia. Ze heeft al honderden kinderen aan een diploma en aan werk geholpen.
 • Jan en Toon de Bresser uit Oisterwijk
  Deze broers organiseren tandemtochten voor blinden en slechtzienden. Toon begeleidt de mensen op de fiets en Jan rijdt de bezemwagen. En ze halen en brengen alle tandems met een vrachtwagen. Zo bezorgen ze mensen die niet vaak weg kunnen, toch een leuk dagje uit. 
 • Shirley van Overveld uit Steenbergen
  Nadat haar dochtertje Ankie overleed aan een hersentumor richtte Shirley van Overveld Stichting Ankie op. Daarmee zamelt ze op allerlei manieren geld in voor goede doelen die mensen met kanker steunen. Zo zorgt ze onder meer voor kika-knuffelberen, kanjerkettingen, cadeautjes voor zieke kinderen en een uitzichtkamer in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.
 • Ron en Koen van der Made uit Son
  Vader en zoon aarzelden geen moment toen ze zagen dat twee auto's frontaal op elkaar gebotst waren. Ze haalden de twee zwaargewonde bestuurders eruit. En dat was maar net op tijd, want vlak daarna vloog een van de auto's in brand.

Te zien op Omroep Brabant op maandag 25 december om 06.55 uur, daarna de gehele dag herhaald