Artikelen over Eten en drinkenVideoZoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van startDe jaarlijkse zoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is weer geopend. Iedereen mag meedoen en kan zich vanaf maandag inschrijven. Deze editie zijn er zelfs twee nieuwe categorieën: het 'Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje' en het 'Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje'. Kok en jurylid Danny Jansen legt het uit.Kijkje in de keuken van Heel Holland Bakt: 'Laat je niet gek maken'Bakkers klaar? Bakken maar! De welbekende uitspraak van André van Duin was vanaf zondag weer wekelijks te horen op de televisie. Dit jaar doen de Brabanders Mitchell en Wim mee aan het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Zij trekken samen met acht anderen hun schort en keukenmachines uit de kast om de jury te verbluffen met hun bakkunsten. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe? Oud-winnaar Anouk Glaudemans (48) uit Waalwijk geeft een kijkje in de keuken van het populaire programma.Zo helpt Janine als influencer graag anderen om fitter te wordenVeel mensen nemen zich voor om meer te sporten en gezonder te eten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Fitness-influencer Janine Smulders (21) uit Eindhoven biedt de helpende hand. Ze geeft tips en laat zien hoe je gezond en fit door het dagelijkse leven kunt gaan. En dat blijft niet ongezien. Janine heeft op Instagram en TikTok intussen tienduizenden volgers met wie ze tips over fitness en gezonde voeding deelt.Eric deed mee aan WK Wijnproeven: 'Bij de laatste twee ging ik twijfelen'Bij de meeste wereldkampioenschappen is alcohol uit den boze, maar bij het WK Blindproeven in Frankrijk niet. Tijdens dit bijzondere WK werd zaterdagmiddag getest welk team het best wijn kan proeven. Het team van de Brabantse Wijnsociëteit uit Goirle werd eerder al Nederlandse kampioen, waardoor het naar het WK mocht. "Het is heel leuk dat wij als amateurs mee mogen doen tussen al die professionals", vertelt wijnproever en deelnemer Eric Hoepelman.De Rozario raakt ster kwijt: 'Mijn kinderen zijn de echte sterren'Het is een pijnlijke maandagmiddag voor chef Jermain de Rozario, van restaurant De Rozario in Helmond. De zaak verloor als enige restaurant in de provincie Noord-Brabant haar Michelinster. Vijf jaar lang droeg De Rozario de onderscheiding, die in het teken staat van hoge kwaliteit en uitzonderlijke kooktechnieken, maar daar komt nu dus verandering in. "Natuurlijk is het pijnlijk en teleurstellend. Maar als je wilt winnen, dan moet je ook kunnen verliezen", reageert de chef.Oud recept, maar slager bakt voor derde keer beste gehaktbalVoor de derde keer heeft Keurslager Jongmans in Klundert de landelijke verkiezing 'Lekkerste Bal Gehakt' gewonnen. Volgens Isa Jongmans is het geen toeval: “We hebben steeds hetzelfde unieke recept en het helpt dat er elke keer een andere jury zat.” Eerder was haar zaak al de beste in 2019 en 2022.1:14Voedseltuin oogst waardering met prijs voor groentelevering aan voedselbankVan pastinaak tot peterselie en van aardbeien tot pompoenen. In voedseltuin Villanuvea in Den Bosch werken 32 vrijwilligers elke dag om tientallen soorten groenten en fruit te verbouwen en oogsten. En alles gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Hun inzet is onlangs beloond met een prijs én een geldbedrag van 1000 euro. "We zijn enorm trots dat ons werk gewaardeerd wordt", vertelt voorzitter Ton Heine (75).1:33Dankzij samen koken heeft Maria uit Roemenië nu zelfs een nieuw huisMaria Badea uit Tilburg doet er helemaal niet moeilijk over. Ze zegt het zonder aarzeling: “Soms ben ik heel erg eenzaam. Het is niet leuk, de hele dag alleen thuis zijn.” Maria kwam twintig jaar geleden vanuit Roemenië naar ons land. Inmiddels zijn de kinderen naar school of aan het studeren en komen de muren op haar af. Maar gelukkig is er één keer per week een ontsnapping. Dan gaat ze samen met anderen koken. En dat levert haar veel op, zelfs een nieuw huis.Alle ritten geschrapt en boeken onmogelijk: drama Dinner Train nog groterDinner Train heeft al zijn ritten voor dit jaar geannuleerd en nieuwe boekingen zijn niet meer mogelijk via de website. Het Oisterwijkse bedrijf achter het rijdende treinrestaurant zit al langere tijd in de problemen. Mensen van wie de boekingen werden geannuleerd, worden niet terugbetaald en ook medewerkers wachten al langere tijd op hun salaris. Op sociale media spreken klanten van Dinner Train schande van de gang van zaken.Poepbacterie uit drinkwater: koken is niet meer nodigInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel mogen weer gewoon water uit de kraan drinken. Het kookadvies dat sinds vorige week dinsdagavond in deze regio gold voor kraanwater is per direct opgeheven, zo laat Brabant Water maandagmiddag weten. Inwoners zitten nog dagenlang zonder schoon drinkwaterInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel moeten nog dagenlang wachten tot het drinkwater schoon is. De definitieve oorzaak van de besmetting van het water met de E. colibacterie is nog niet gevonden. Sinds dinsdagavond geldt een kookadvies omdat in het drinkwater "hele kleine sporen" van de poepbacterie zijn gevonden. Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwaterMensen slaan massaal mineraalwater in nu Brabant Water de E. colibacterie heeft gevonden in drinkwater in Boxtel en omgeving. De schappen in supermarkten in Boxtel zijn helemaal leeg. "Of we woensdag al water hebben, is de vraag", zegt een medewerkster. "Dat hebben we wel gevraagd, maar dat is misschien te kort dag. We hebben sowieso extra besteld voor donderdag."'Femke Bol' in de vitrine bij patisserie in Vught: 'Ze lopen superhard'Patisserie De Rouw in Vught heeft sinds maandag beslag weten te leggen op een sportieve culinaire bijzonderheid. In de vitrine ligt een chocolade-lekkernij waarvoor je met hoge snelheid naar de Vughtse patisserie moet rennen: de Femke Chocolade-Bol. Enige haast is wel geboden om eigengemaakte chocolade-bol te bemachtigen, want op is op. Wilde bramen plukken, maar pas op voor wriemelende wormpjesZe hangen weer in trossen aan de struiken en kleuren robijnrood en purperpaars, klaar om geplukt te worden. Langs de bosrand, in de berm bij wandelpaden, langs het spoor, overal kun je bramen vinden. Maar stop de gezonde lekkernij niet zomaar in je mond, want er wriemelt meer in rond dan je denkt.0:59Slagers glunderen na rampzalig voorjaar: 'Het is eindelijk barbecueweer'Eindelijk schijnt de zon deze week weer volop in Brabant en dat betekent: barbecueën! De afgelopen maanden ontbrak het juist aan dat barbecueweer en dat hebben de slagers gemerkt. "Heel het voorjaar liepen we flink extra omzet mis, maar een lange nazomer zou het nog goed kunnen maken", hoopt slager Lars van Riel uit Oosterhout. 1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf. 1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."'No waste army' helpt Griekse boeren van 30.000 kilo watermeloenen afDe Bredase organisatie tegen voedselverspilling 'No waste army' schiet twee Griekse boeren te hulp door 30.000 kilo watermeloenen aan de man te brengen. Zodat boeren Gerasimos en Pantelis in elk geval nog wat verdienen. "En dat gaat lukken", vertelt Thibaud van der Steen. Vrijdagochtend vertrekken vanuit het Griekse dorpje Lechaina twee vrachtwagens met pitloze watermeloenen. Van de vracht is al 29.000 kilo verkocht, geeft Thibaud aan. Frank kan geen biljartje leggen door zomerstop, nu bakt hij worstenbroodNormaal gesproken doet Frank van Boxtel uit Oosterhout (74) mee aan biljartwedstrijden, maar vanwege de vakantie ligt dat nu stil. Om eenzaamheid te voorkomen, gaat hij daarom deze zomer samen met zijn vrouw Elly onder meer worstenbroodjes bakken, op initiatief van de ZOMERschool Oosterhout.Deze vier Brabantse restaurants staan vanaf nu in de MichelingidsVan Franse Bistrokost tot gepekelde zalm: Brabant heeft er drie Michelinrestaurants bij. Deze restaurants met culinaire hoogstandjes zijn door de de inspecteurs van Michelin toegevoegd aan de Michelingids. Bleue Bar Bistro in Breda, De Wilg in De Mortel, Mout&Hout in Vessem en Reblochon in Haaren behoren nu tot de beste restaurants van Nederland. Maar of ze met een Michelinster mogen pronken, wordt pas later bekend.Supermarkten omzeilen tabaksverbod: openen tabakswinkel in hun pandMeerdere Brabantse supermarkten willen het tabaksverbod omzeilen door in, of in de buurt van hun winkelpand een aparte tabaksshop te openen. Opvallend: ook de eigenaren van een Albert Heijn in Kaatsheuvel beginnen een tabakswinkel in hetzelfde gebouw als de supermarkt, terwijl Albert Heijn naar buiten toe uitdraagt zich in te zetten voor een 'rookvrije generatie'. Een ondernemer begrijpt de kritiek op dit soort constructies, maar is ook kritisch op het overheidsbeleid.'t Zusje wordt Die Schwester: succesvol restaurant in Duitse handenMet 36 locaties in Nederland is restaurantketen 't Zusje een groot succes. Het tapasrestaurant vindt haar oorsprong in Uden, toen eigenaar Peter Smits een broodjeszaak overnam. Inmiddels komt de keten deels in Duitse handen, zodat ook daar vestigingen gaan openen.1:29Zo hou jij het hoofd koel in de keuken met deze hittetips van DannyDe meest gegoogelde vraag dit weekend in Brabant was: 'Wat eet je met warm weer?' Na alle regen van de afgelopen maanden lijken we niet verder te komen dan rookworst en stamppot. Chefkok en tv-icoon Danny Janssen uit Geertruidenberg weet raad. Met deze video hou jij het hoofd koel in de keuken ondanks deze hitte. VideoMcDonald's mag geen restaurant in Deurne bouwen: 'Oorlog nog niet gewonnen'Voorlopig komt er toch geen McDonald's in Deurne. De vergunning om een restaurant te bouwen in de wijk Walsberg is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders. Voor veel inwoners is het een grote opluchting, aangezien zij de komst van een het fastfoodrestaurant niet zagen zitten. Toch gaat de vlag nog niet uit, want McDonald's heeft nog zes weken om in beroep te gaan. Dit is de uitvaarttaart van Stella (17): 'Ik wil stage lopen bij Robèrt'“Het moest iets met eten zijn en iets met de dood”, legt Stella Wouters (17) uit Veldhoven de opdracht voor haar uitvaarttaart uit. Ze deed mee aan de wedstrijd voor de mooiste begrafenistaart van het Uitvaartmuseum in Amsterdam en won. En hoewel een uitvaartceremonie voor de meesten het einde betekent, is dit voor haar pas het begin van haar banketbakkerscarrière. Het doel? Duh. Heel Holland Bakt, natuurlijk.1:12Patisserie springt op de hype van de Dubai-chocoladereep: 'Zo uitverkocht'Wie een beetje over TikTok scrollt, ziet zijn tijdlijn ermee vol staan. De 'viral' pistachereep, overgevlogen uit Dubai, met als geheim ingrediënt künefe erin. Ook bij een patisserie in Vught is de hype geland. Ze moeten alleen nog even leren hoe ze de naam uitspreken.1:48Wereldwijde primeur: dit IKEA-restaurant verspilt de helft minder voedselEen wereldwijde primeur in de strijd tegen voedselverspilling voor IKEA in Son. Het is een van de eerste vestigingen van de internationale meubelgigant waar veel minder goed voedsel op het eind van de dag in de prullenbak belandt. In 2017 was dat nog 438 kilo per week, nu is het nog maar minder dan de helft. Daarmee scoort de vestiging wereldwijd zelfs bovengemiddeld.Een week lang geen suiker eten, dat valt niet mee voor een zoetekauwWe eten met z'n allen veel meer suiker dan we denken. Geschat wordt dat het dagelijks zeven suikerklontjes zijn, maar het zijn er maar liefst veertien! Ruim 75.000 mensen zeggen één week 'nee' tegen suiker en 'ja' tegen gezonde voeding tijdens de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. En ik ben er één van.0:56'IJs & Spijs' is de beste ijssalon van 2024: 'Subliem perenijs'Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem. Boeren over ons eetgedrag en hang naar avocado's: 'Oppervlakkig en gejaagd'Musea zijn vaak stedelijk, elitair en een grove boer past daar niet echt in. Een scherpe uitspraak, maar volgens kunstenares Wapke Feenstra is er niet veel aandacht voor de plattelandscultuur in de grote musea. Vijf Brabantse boeren hebben nu toch een plekje weten te veroveren in het Van Abbe in Eindhoven. In de tentoonstelling Soils vertellen vijf melkveehouders over hun band met de grond waarop hun dieren grazen. En ze nemen geen blad voor de mond wat betreft ons eetgedrag. Gedenkteken tegen dierenleed staat nog geen twee uur en dan is 't wegDe Tilburgse afdeling van de Partij voor de Dieren toog zaterdagochtend naar vleesverwerker Vion om een gedenkteken te plaatsen bij de, in haar ogen, ‘dierenleedfabriek’. Twee uur later blijkt het kruis met koeienprint vlakbij de slachterij in Tilburg al te zijn verdwenen. "We hebben het nergens in de omgeving gevonden, iemand heeft het meegenomen."Thuisbezorgd zwicht voor Brabant en voegt 'friet' toe aan bestellijsten Het is Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! eindelijk gelukt: gerechtigheid voor friet. Presentator Koen Wijn ergerde zich dood dat bezorgservice Thuisbezorgd enkel ‘patat’ als categorie gebruikte. Na een weekje campagne voeren op de radio en sociale media is het hoge woord eruit: friet is officieel een categorie geworden, en wel onder druk van Brabanders.Hoe ‘smaakloos’ zijn de toegestane vapes? ‘Tonen van rijp fruit’Sinds 1 januari is de verkoop van vapes met smaakjes verboden in Nederland. Vanaf dat moment zijn alleen nog vapes met een ‘tabaksmaak’ toegestaan, want: tabak zou minder aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Voor Brabantse handelaren was het reden te verhuizen naar België. Maar zijn de legale vapes wel zo anders dan de smaakjesvapes die jongeren nog volop online bestellen? Brabantse jongeren trekken zich niets aan van vapeverbodBrabantse jongeren gebruiken, ondanks het verbod, nog steeds vapes met een smaakje. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant, ingevuld door tientallen jongeren. Nu ze niet meer terecht kunnen bij de lokale winkels, wijken ze uit naar social media. Vooral Telegram en Snapchat zijn populair onder dealers, die hun bestellingen sinds het verbod zien toenemen.Van deze vapes kun je high worden, en dat staat niet op de verpakkingTussen de 46 vapes die Omroep Brabant wetenschappelijk liet onderzoeken trokken twee exemplaren extra de aandacht. Hierin zit CBD, ook wel bekend als wietolie. Opvallend: als je deze stof verwarmt wordt het THC, de stof waar je high van kan worden. Maar op de verpakking wordt hier niet voor gewaarschuwd. “Als je dit gebruikt en je gaat autorijden, heb je een probleem.” Het is niet de enige verpakking die onvolledig is…‘Telegram-vapes’ gevaarlijker dan gedacht: ‘Dit is een eye-opener’Vapes met een smaakje zitten vol met gevaarlijke stoffen, blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met Avans Hogeschool in Breda. De ingrediëntenlijst van deze, vaak via social media bestelde, wegwerpvapes zijn daarnaast onvolledig en dus is het maar de vraag wat je precies koopt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gevaarlijke stoffen in de vorm van micro-druppeltjes direct in je lijf terecht komen: ‘Stofjes die in de vloeistof zitten komen direct in je longen terecht’.Smullen van slakken? 'Laat die zonder huisje liggen, die zijn echt smerig'Al die slakken die momenteel door de tuinen schuifelen, we proberen ze te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Koffieprut, bier en slakkenkorrels, niets is echt effectief. Maar zou je ze niet als luxe lekkernij in de oven kunnen bakken, overgoten met lekkere kruidenboter? Van vervloekte slak naar smakelijke escargot. We vroegen het twee culinaire kenners. Zorgen bij GGD's om jongeren die steeds meer drinken en rokenGGD's in Brabant maken zich zorgen over jongeren die steeds meer drinken en roken. Zo blijken in twee van de drie regio's meer jongeren alcohol te drinken dan in de rest van Nederland. Daarnaast neemt het aantal scholieren dat rookt of vapet toe. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.
VideoZoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van startDe jaarlijkse zoektocht naar het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is weer geopend. Iedereen mag meedoen en kan zich vanaf maandag inschrijven. Deze editie zijn er zelfs twee nieuwe categorieën: het 'Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje' en het 'Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje'. Kok en jurylid Danny Jansen legt het uit.
Kijkje in de keuken van Heel Holland Bakt: 'Laat je niet gek maken'Bakkers klaar? Bakken maar! De welbekende uitspraak van André van Duin was vanaf zondag weer wekelijks te horen op de televisie. Dit jaar doen de Brabanders Mitchell en Wim mee aan het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Zij trekken samen met acht anderen hun schort en keukenmachines uit de kast om de jury te verbluffen met hun bakkunsten. Maar hoe gaat het er achter de schermen eigenlijk aan toe? Oud-winnaar Anouk Glaudemans (48) uit Waalwijk geeft een kijkje in de keuken van het populaire programma.
Zo helpt Janine als influencer graag anderen om fitter te wordenVeel mensen nemen zich voor om meer te sporten en gezonder te eten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Fitness-influencer Janine Smulders (21) uit Eindhoven biedt de helpende hand. Ze geeft tips en laat zien hoe je gezond en fit door het dagelijkse leven kunt gaan. En dat blijft niet ongezien. Janine heeft op Instagram en TikTok intussen tienduizenden volgers met wie ze tips over fitness en gezonde voeding deelt.
Eric deed mee aan WK Wijnproeven: 'Bij de laatste twee ging ik twijfelen'Bij de meeste wereldkampioenschappen is alcohol uit den boze, maar bij het WK Blindproeven in Frankrijk niet. Tijdens dit bijzondere WK werd zaterdagmiddag getest welk team het best wijn kan proeven. Het team van de Brabantse Wijnsociëteit uit Goirle werd eerder al Nederlandse kampioen, waardoor het naar het WK mocht. "Het is heel leuk dat wij als amateurs mee mogen doen tussen al die professionals", vertelt wijnproever en deelnemer Eric Hoepelman.
De Rozario raakt ster kwijt: 'Mijn kinderen zijn de echte sterren'Het is een pijnlijke maandagmiddag voor chef Jermain de Rozario, van restaurant De Rozario in Helmond. De zaak verloor als enige restaurant in de provincie Noord-Brabant haar Michelinster. Vijf jaar lang droeg De Rozario de onderscheiding, die in het teken staat van hoge kwaliteit en uitzonderlijke kooktechnieken, maar daar komt nu dus verandering in. "Natuurlijk is het pijnlijk en teleurstellend. Maar als je wilt winnen, dan moet je ook kunnen verliezen", reageert de chef.
Oud recept, maar slager bakt voor derde keer beste gehaktbalVoor de derde keer heeft Keurslager Jongmans in Klundert de landelijke verkiezing 'Lekkerste Bal Gehakt' gewonnen. Volgens Isa Jongmans is het geen toeval: “We hebben steeds hetzelfde unieke recept en het helpt dat er elke keer een andere jury zat.” Eerder was haar zaak al de beste in 2019 en 2022.
1:14Voedseltuin oogst waardering met prijs voor groentelevering aan voedselbankVan pastinaak tot peterselie en van aardbeien tot pompoenen. In voedseltuin Villanuvea in Den Bosch werken 32 vrijwilligers elke dag om tientallen soorten groenten en fruit te verbouwen en oogsten. En alles gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Hun inzet is onlangs beloond met een prijs én een geldbedrag van 1000 euro. "We zijn enorm trots dat ons werk gewaardeerd wordt", vertelt voorzitter Ton Heine (75).
1:33Dankzij samen koken heeft Maria uit Roemenië nu zelfs een nieuw huisMaria Badea uit Tilburg doet er helemaal niet moeilijk over. Ze zegt het zonder aarzeling: “Soms ben ik heel erg eenzaam. Het is niet leuk, de hele dag alleen thuis zijn.” Maria kwam twintig jaar geleden vanuit Roemenië naar ons land. Inmiddels zijn de kinderen naar school of aan het studeren en komen de muren op haar af. Maar gelukkig is er één keer per week een ontsnapping. Dan gaat ze samen met anderen koken. En dat levert haar veel op, zelfs een nieuw huis.
Alle ritten geschrapt en boeken onmogelijk: drama Dinner Train nog groterDinner Train heeft al zijn ritten voor dit jaar geannuleerd en nieuwe boekingen zijn niet meer mogelijk via de website. Het Oisterwijkse bedrijf achter het rijdende treinrestaurant zit al langere tijd in de problemen. Mensen van wie de boekingen werden geannuleerd, worden niet terugbetaald en ook medewerkers wachten al langere tijd op hun salaris. Op sociale media spreken klanten van Dinner Train schande van de gang van zaken.
Poepbacterie uit drinkwater: koken is niet meer nodigInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel mogen weer gewoon water uit de kraan drinken. Het kookadvies dat sinds vorige week dinsdagavond in deze regio gold voor kraanwater is per direct opgeheven, zo laat Brabant Water maandagmiddag weten.
Inwoners zitten nog dagenlang zonder schoon drinkwaterInwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel moeten nog dagenlang wachten tot het drinkwater schoon is. De definitieve oorzaak van de besmetting van het water met de E. colibacterie is nog niet gevonden. Sinds dinsdagavond geldt een kookadvies omdat in het drinkwater "hele kleine sporen" van de poepbacterie zijn gevonden.
Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwaterMensen slaan massaal mineraalwater in nu Brabant Water de E. colibacterie heeft gevonden in drinkwater in Boxtel en omgeving. De schappen in supermarkten in Boxtel zijn helemaal leeg. "Of we woensdag al water hebben, is de vraag", zegt een medewerkster. "Dat hebben we wel gevraagd, maar dat is misschien te kort dag. We hebben sowieso extra besteld voor donderdag."
'Femke Bol' in de vitrine bij patisserie in Vught: 'Ze lopen superhard'Patisserie De Rouw in Vught heeft sinds maandag beslag weten te leggen op een sportieve culinaire bijzonderheid. In de vitrine ligt een chocolade-lekkernij waarvoor je met hoge snelheid naar de Vughtse patisserie moet rennen: de Femke Chocolade-Bol. Enige haast is wel geboden om eigengemaakte chocolade-bol te bemachtigen, want op is op.
Wilde bramen plukken, maar pas op voor wriemelende wormpjesZe hangen weer in trossen aan de struiken en kleuren robijnrood en purperpaars, klaar om geplukt te worden. Langs de bosrand, in de berm bij wandelpaden, langs het spoor, overal kun je bramen vinden. Maar stop de gezonde lekkernij niet zomaar in je mond, want er wriemelt meer in rond dan je denkt.
0:59Slagers glunderen na rampzalig voorjaar: 'Het is eindelijk barbecueweer'Eindelijk schijnt de zon deze week weer volop in Brabant en dat betekent: barbecueën! De afgelopen maanden ontbrak het juist aan dat barbecueweer en dat hebben de slagers gemerkt. "Heel het voorjaar liepen we flink extra omzet mis, maar een lange nazomer zou het nog goed kunnen maken", hoopt slager Lars van Riel uit Oosterhout.
1:09Kweekvlees is nog niet op de markt maar we vinden er wel wat vanKweekvlees voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-je-bedshow. Het is voor ons 'simpele' mensen amper voor te stellen dat je vlees kunt eten zonder dat er een dier voor is geslacht. “We vinden het raar. Maar als we er langer over praten, ook weer niet.”
Kweekvlees is hard op weg naar ons bord, dit moet je wetenKweekvlees, het klinkt als iets eigenaardigs en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit op ons bordje ligt. Onlangs mocht een select gezelschap de allereerste kweekvleesburger in Europa proeven, gemaakt uit stamcellen van een koe. Maar wat is kweekvlees en wat kan het ons brengen?
Leon proefde kweekvlees en weet nu zeker: 'Ik wil m'n koeien laten leven'Een sissende hamburger, vers van de barbecue, terwijl de koe van wie het vlees komt nog vrolijk door de wei hobbelt. Je zou denken, dat is toekomstmuziek. Maar dit innovatieve stukje vlees is dichterbij dan je denkt. Veehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode proefde de eerste kweekvleesburger in Europa. Hij hoopt in de toekomst een kweekvleesboerderij te openen op zijn erf.
1:20Oma Mia (92) kookt met kleindochter Bibi en is een grote hit op TikTokZe moet er zelf nog een beetje aan wennen, maar oma Mia is een ware hit op TikTok en Instagram. Samen met haar kleindochter Bibi Loomans kookt ze gerechten zoals vroeger. Honderdduizenden mensen bekijken de filmpjes van Bibi en Mia en er komt nu zelfs een kookboek. "Eerst durfde ik dit helemaal niet te doen."
'No waste army' helpt Griekse boeren van 30.000 kilo watermeloenen afDe Bredase organisatie tegen voedselverspilling 'No waste army' schiet twee Griekse boeren te hulp door 30.000 kilo watermeloenen aan de man te brengen. Zodat boeren Gerasimos en Pantelis in elk geval nog wat verdienen. "En dat gaat lukken", vertelt Thibaud van der Steen. Vrijdagochtend vertrekken vanuit het Griekse dorpje Lechaina twee vrachtwagens met pitloze watermeloenen. Van de vracht is al 29.000 kilo verkocht, geeft Thibaud aan.
Frank kan geen biljartje leggen door zomerstop, nu bakt hij worstenbroodNormaal gesproken doet Frank van Boxtel uit Oosterhout (74) mee aan biljartwedstrijden, maar vanwege de vakantie ligt dat nu stil. Om eenzaamheid te voorkomen, gaat hij daarom deze zomer samen met zijn vrouw Elly onder meer worstenbroodjes bakken, op initiatief van de ZOMERschool Oosterhout.
Deze vier Brabantse restaurants staan vanaf nu in de MichelingidsVan Franse Bistrokost tot gepekelde zalm: Brabant heeft er drie Michelinrestaurants bij. Deze restaurants met culinaire hoogstandjes zijn door de de inspecteurs van Michelin toegevoegd aan de Michelingids. Bleue Bar Bistro in Breda, De Wilg in De Mortel, Mout&Hout in Vessem en Reblochon in Haaren behoren nu tot de beste restaurants van Nederland. Maar of ze met een Michelinster mogen pronken, wordt pas later bekend.
Supermarkten omzeilen tabaksverbod: openen tabakswinkel in hun pandMeerdere Brabantse supermarkten willen het tabaksverbod omzeilen door in, of in de buurt van hun winkelpand een aparte tabaksshop te openen. Opvallend: ook de eigenaren van een Albert Heijn in Kaatsheuvel beginnen een tabakswinkel in hetzelfde gebouw als de supermarkt, terwijl Albert Heijn naar buiten toe uitdraagt zich in te zetten voor een 'rookvrije generatie'. Een ondernemer begrijpt de kritiek op dit soort constructies, maar is ook kritisch op het overheidsbeleid.
't Zusje wordt Die Schwester: succesvol restaurant in Duitse handenMet 36 locaties in Nederland is restaurantketen 't Zusje een groot succes. Het tapasrestaurant vindt haar oorsprong in Uden, toen eigenaar Peter Smits een broodjeszaak overnam. Inmiddels komt de keten deels in Duitse handen, zodat ook daar vestigingen gaan openen.
1:29Zo hou jij het hoofd koel in de keuken met deze hittetips van DannyDe meest gegoogelde vraag dit weekend in Brabant was: 'Wat eet je met warm weer?' Na alle regen van de afgelopen maanden lijken we niet verder te komen dan rookworst en stamppot. Chefkok en tv-icoon Danny Janssen uit Geertruidenberg weet raad. Met deze video hou jij het hoofd koel in de keuken ondanks deze hitte.
VideoMcDonald's mag geen restaurant in Deurne bouwen: 'Oorlog nog niet gewonnen'Voorlopig komt er toch geen McDonald's in Deurne. De vergunning om een restaurant te bouwen in de wijk Walsberg is afgewezen door het college van burgemeester en wethouders. Voor veel inwoners is het een grote opluchting, aangezien zij de komst van een het fastfoodrestaurant niet zagen zitten. Toch gaat de vlag nog niet uit, want McDonald's heeft nog zes weken om in beroep te gaan.
Dit is de uitvaarttaart van Stella (17): 'Ik wil stage lopen bij Robèrt'“Het moest iets met eten zijn en iets met de dood”, legt Stella Wouters (17) uit Veldhoven de opdracht voor haar uitvaarttaart uit. Ze deed mee aan de wedstrijd voor de mooiste begrafenistaart van het Uitvaartmuseum in Amsterdam en won. En hoewel een uitvaartceremonie voor de meesten het einde betekent, is dit voor haar pas het begin van haar banketbakkerscarrière. Het doel? Duh. Heel Holland Bakt, natuurlijk.
1:12Patisserie springt op de hype van de Dubai-chocoladereep: 'Zo uitverkocht'Wie een beetje over TikTok scrollt, ziet zijn tijdlijn ermee vol staan. De 'viral' pistachereep, overgevlogen uit Dubai, met als geheim ingrediënt künefe erin. Ook bij een patisserie in Vught is de hype geland. Ze moeten alleen nog even leren hoe ze de naam uitspreken.
1:48Wereldwijde primeur: dit IKEA-restaurant verspilt de helft minder voedselEen wereldwijde primeur in de strijd tegen voedselverspilling voor IKEA in Son. Het is een van de eerste vestigingen van de internationale meubelgigant waar veel minder goed voedsel op het eind van de dag in de prullenbak belandt. In 2017 was dat nog 438 kilo per week, nu is het nog maar minder dan de helft. Daarmee scoort de vestiging wereldwijd zelfs bovengemiddeld.
Een week lang geen suiker eten, dat valt niet mee voor een zoetekauwWe eten met z'n allen veel meer suiker dan we denken. Geschat wordt dat het dagelijks zeven suikerklontjes zijn, maar het zijn er maar liefst veertien! Ruim 75.000 mensen zeggen één week 'nee' tegen suiker en 'ja' tegen gezonde voeding tijdens de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. En ik ben er één van.
0:56'IJs & Spijs' is de beste ijssalon van 2024: 'Subliem perenijs'Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem.
Boeren over ons eetgedrag en hang naar avocado's: 'Oppervlakkig en gejaagd'Musea zijn vaak stedelijk, elitair en een grove boer past daar niet echt in. Een scherpe uitspraak, maar volgens kunstenares Wapke Feenstra is er niet veel aandacht voor de plattelandscultuur in de grote musea. Vijf Brabantse boeren hebben nu toch een plekje weten te veroveren in het Van Abbe in Eindhoven. In de tentoonstelling Soils vertellen vijf melkveehouders over hun band met de grond waarop hun dieren grazen. En ze nemen geen blad voor de mond wat betreft ons eetgedrag.
Gedenkteken tegen dierenleed staat nog geen twee uur en dan is 't wegDe Tilburgse afdeling van de Partij voor de Dieren toog zaterdagochtend naar vleesverwerker Vion om een gedenkteken te plaatsen bij de, in haar ogen, ‘dierenleedfabriek’. Twee uur later blijkt het kruis met koeienprint vlakbij de slachterij in Tilburg al te zijn verdwenen. "We hebben het nergens in de omgeving gevonden, iemand heeft het meegenomen."
Thuisbezorgd zwicht voor Brabant en voegt 'friet' toe aan bestellijsten Het is Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! eindelijk gelukt: gerechtigheid voor friet. Presentator Koen Wijn ergerde zich dood dat bezorgservice Thuisbezorgd enkel ‘patat’ als categorie gebruikte. Na een weekje campagne voeren op de radio en sociale media is het hoge woord eruit: friet is officieel een categorie geworden, en wel onder druk van Brabanders.
Hoe ‘smaakloos’ zijn de toegestane vapes? ‘Tonen van rijp fruit’Sinds 1 januari is de verkoop van vapes met smaakjes verboden in Nederland. Vanaf dat moment zijn alleen nog vapes met een ‘tabaksmaak’ toegestaan, want: tabak zou minder aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Voor Brabantse handelaren was het reden te verhuizen naar België. Maar zijn de legale vapes wel zo anders dan de smaakjesvapes die jongeren nog volop online bestellen?
Brabantse jongeren trekken zich niets aan van vapeverbodBrabantse jongeren gebruiken, ondanks het verbod, nog steeds vapes met een smaakje. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant, ingevuld door tientallen jongeren. Nu ze niet meer terecht kunnen bij de lokale winkels, wijken ze uit naar social media. Vooral Telegram en Snapchat zijn populair onder dealers, die hun bestellingen sinds het verbod zien toenemen.
Van deze vapes kun je high worden, en dat staat niet op de verpakkingTussen de 46 vapes die Omroep Brabant wetenschappelijk liet onderzoeken trokken twee exemplaren extra de aandacht. Hierin zit CBD, ook wel bekend als wietolie. Opvallend: als je deze stof verwarmt wordt het THC, de stof waar je high van kan worden. Maar op de verpakking wordt hier niet voor gewaarschuwd. “Als je dit gebruikt en je gaat autorijden, heb je een probleem.” Het is niet de enige verpakking die onvolledig is…
‘Telegram-vapes’ gevaarlijker dan gedacht: ‘Dit is een eye-opener’Vapes met een smaakje zitten vol met gevaarlijke stoffen, blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met Avans Hogeschool in Breda. De ingrediëntenlijst van deze, vaak via social media bestelde, wegwerpvapes zijn daarnaast onvolledig en dus is het maar de vraag wat je precies koopt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gevaarlijke stoffen in de vorm van micro-druppeltjes direct in je lijf terecht komen: ‘Stofjes die in de vloeistof zitten komen direct in je longen terecht’.
Smullen van slakken? 'Laat die zonder huisje liggen, die zijn echt smerig'Al die slakken die momenteel door de tuinen schuifelen, we proberen ze te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Koffieprut, bier en slakkenkorrels, niets is echt effectief. Maar zou je ze niet als luxe lekkernij in de oven kunnen bakken, overgoten met lekkere kruidenboter? Van vervloekte slak naar smakelijke escargot. We vroegen het twee culinaire kenners.
Zorgen bij GGD's om jongeren die steeds meer drinken en rokenGGD's in Brabant maken zich zorgen over jongeren die steeds meer drinken en roken. Zo blijken in twee van de drie regio's meer jongeren alcohol te drinken dan in de rest van Nederland. Daarnaast neemt het aantal scholieren dat rookt of vapet toe. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.