Droom zorgt ervoor dat Rockacademie populair blijft, maar 'het is hard werken'
"Met alleen maar goed gitaar kunnen spelen, kom je er tegenwoordig niet meer", vertelt studieleider Hans van den Hurk van de Fontys Rockacademie.
'Niet meteen een popster'Zondag hield de beroemde muziekopleiding in Tilburg open dag. Merel Donders uit Tilburg is een van de studentes die momenteel aan de Rockacademie studeert. Samen met haar band Emmerell staat ze zondag op het podium van Poppodium 013. Hetzelfde podium waar ook Guus Meeuwis furore maakte.
Maar zo vanzelfsprekend als het klinkt, is het zeker niet. "Mensen hebben vaak het idee dat wanneer je hier afstudeert je gemakkelijk een rijke popster wordt." Zo werkt het niet, volgens Van den Hurk. Studenten moeten niet alleen talent hebben, maar ook het succes zien te vinden.
Meer werken, minder verdienenUit onderzoek van muziekvakbonden Ntb en FNV-KIEM blijkt dat professionele popmuzikanten in 2014 ongeveer vijftig uur per week werkten en daarmee nog niet eens tienduizend euro bruto overhielden aan het uitoefenen van hun vak.
Een aantal grootverdieners zorgde ervoor dat het gemiddelde salaris in 2014 opgekrikt werd naar achttienduizend euro. Maar ook dat is nog altijd geen vetpot en dus heeft deze beroepsgroep ook steeds vaker en meer de hulp nodig van een partner.
Geen zorgen over de knakenHoewel er dus niet veel geld lijkt te verdienen in de muzieksector, maken de potentiële studenten zich geen zorgen over hun financiële toekomst. "Ik ben er nog niet zo heel erg mee bezig", vertelt een toekomstige student. "Ik ben nu meer bezig met beter worden in wat ik doe en kan en daarna kijk ik wel hoeveel geld ik ermee kan verdienen."
Ook zijn vader lijkt zich geen zorgen te maken en denkt dat zijn zoon er uiteindelijk wel komt, met een ideaalbeeld in gedachten: "Ik zie mensen die het goed doen en die hebben een eigen vliegtuig", vertelt hij. "Dus als je veel talent hebt dan kom je verder en anders is het een heel leuke hobby!"
'Niet de sleutel tot succes'Maar volgens Van den Hurk is die gezonde ambitie niet de enige sleutel tot het succes. Een popmuzikant is steeds vaker een ondernemer. En dat moet je leren. "Onze studenten moeten snappen hoe de markt werkt en wat ze zelf kunnen en willen", aldus de studieleider.
"Als je dat op elkaar kunt afstemmen, heb je in ieder geval een kans dat je aan de slag komt in die sector."