Nog geen duidelijkheid over Haags geld voor Brabantse kunst en cultuur

21 november 2016 om 17:34 • Aangepast 21 november 2020 om 05:52
nl
Minister Bussemaker ziet geen heil in een voorstel van SP en D66 om veertien miljoen extra uit te trekken voor kunst en cultuur. Het voorstel van de twee partijen is maandag besproken in een commissie van de Tweede Kamer. Die veertien miljoen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor culturele instellingen, óók in Brabant.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De PvdA kwam maandag met een voorstel om met 500.000 euro die gereserveerd is voor arbeidsmarktbeleid in de kunstsector nog een aantal instellingen subsidie te geven. De motie lijkt een kans te maken maar met die half miljoen is natuurlijk minder te doen dan met de veertien miljoen uit het plan van D66 en de SP.

Wachten op privacy instellingen...

Onzekerheid blijft nog evenEen en ander betekent dat de onzekerheid voor een aantal culturele instellingen voorlopig nog blijft bestaan. Over de ideeën die maandag naar boven kwamen, stemt de Tweede Kamer op 29 november en op 8 december.
Bij de verdeling van rijksgeld is een aantal Brabantse kunstinstellingen buiten de boot gevallen. Het gaat dan om organisaties die wél een positieve beoordeling hebben gekregen voor hun plannen maar waarvan subsidies door een gebrek aan geld bij het rijk niet toegekend konden worden.
Matzer en Afslag Eindhoven Het gaat dan bijvoorbeeld om de theatergezelschappen Matzer en Afslag Eindhoven en om de Tilburgse jazzmusicus Paul van Kemenade. De klap kwam bij hen extra hard aan omdat provinciale kunstsubsidies aan de rijkssubsidies zijn gekoppeld. Geen rijksgeld betekent in veel gevallen ook geen geld van de provincie. Zonder geld van rijk en provincie is het moeilijk om door te gaan.
De SP en D66 presenteerden maandag in Den Haag een voorstel om veertien miljoen extra voor kunst en cultuur uit te trekken. Volgens hen is dat geld te vinden op de begroting van Economische Zaken (10 miljoen) én in de begroting van cultuur-minister Bussemaker zelf (4 miljoen).
Bussemaker niet enthousiast Maar volgens minister Bussemaker klopt dat niet. Zij was dus niet enthousiast over het plan. Alleen GroenLinks steunt tot nu toe het plan van D66 en de SP.

Wachten op privacy instellingen...

Het is overigens niet zeker of er geld uit de veertien miljoen van D66 en SP naar Brabant door zou stromen. De partijen hebben geen namen genoemd van culturele instellingen. Als het plan van de twee partijen doorgaat, zullen de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten dus advies moeten uitbrengen. Omdat het allemaal gaat over de periode die per 1 januari ingaat, wordt dat nog krap.
Regionale spreiding Madeleine van Toorenburg (CDA) kwam maandag aan het eind van de middag nog met een voorstel om álle subsidieaanvragen uit Noord-, Oost- en Zuid-Nederland die af zijn gevallen alsnog te honoreren. Volgens haar is dat nodig voor de regionale spreiding. Van Toorenburg vindt dat nog steeds veel te veel rijksgeld naar de randstad gaat.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


Minister Bussemaker voelde niets voor dat idee. Volgens haar is het niet aan de kamer om te kiezen welke instellingen wel en niet subsidie gaan krijgen; de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten hebben daarover al een advies uitgebracht.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.