Roosendaal weert scooters in de binnenstad, vanaf eind augustus worden bestuurders geflitst
Roosendaal speelt al langer met het idee om gemotoriseerd verkeer te weren uit het centrum. Vooral brom- en snorfietsen zijn het doelwit na regelmatige klachten van bezoekers en ondernemers. Centrumbewoners en ondernemers die een voertuig nodig hebben voor hun zaak (zoals bezorgrestaurants), kunnen overigens een ontheffing aanvragen.
De gemeente wil dat de binnenstad aantrekkelijk blijft voor winkelend publiek en mensen die terrasjes pikken. "Hier rijdt het allemaal kriskras door elkaar. Mensen weten niet meer waar ze moeten lopen", zo laat een wandelende man weten.
Herrie
Een ander vult aan: "Er komen op zaterdagavond ik weet niet hoeveel scooters voorbijscheuren. Dat is ten eerste een hoop herrie en ten tweede hebben we een paar keer bijna aanrijdingen gezien."
De gemeente geeft op 23 augustus het startschot voor de plannen. Tot die tijd wordt bepaald waar de camera’s komen te hangen, worden ze getest en de bewoners geïnformeerd. Voor de lokale horeca komt het verbod als geroepen. "Als je het terras gaat bedienen, moet je steeds goed opletten of er niets aan komt", zegt Patrick van Oosteren. Hij is de woordvoerder van Vereniging Horeca Oude Markt.
Tekst gaat verder onder de video.
Al eerder ongelukken gebeurd
"We hebben een soort pad hier waar je doorheen moet. Daar fietsen ze langs en daar scooteren ze langs. En dat is wel gevaarlijk. Met een fiets is al een keer een ongeluk gebeurd. Dus ik denk dat het voor scooters ook belangrijk is dat ze hier niet langskomen."
Scooterrijders reageren wisselend op de plannen. "Ik heb mijn scooter gewoon nodig. Moet ik dan gaan lopen?", vraagt een jongedame zich af. "Het verbod is wel echt heel vervelend. Er zijn superveel scooters hier. Sommigen racen wel door de binnenstad en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar voor anderen, zoals ik, is het wel heel erg onhandig."
Eerst waarschuwing
Gemeentewoordvoerder Jeroen Steenmeijer benadrukt dat er niet meteen wordt bekeurd. Bestuurders die ‘geflitst’ worden, krijgen eerst een waarschuwing op de deurmat. “Er moet geen wereld ontstaan waarin bestuurders op de bon worden geslingerd als ze niet op de hoogte zijn van het verbod.”