Marc kijkt in zijn achtertuin uit op een muur van 7 meter hoog
Want de Raad van State koppelde voorwaarden aan die uitspraak: tussen de bedrijven en de achtertuinen van de Bergstraathuizen zou een metersbrede groenstrook moeten komen, groen genoeg om het zicht op de grijze industriële gebouwen te blokkeren.
En daar begon al snel de schoen te wringen. “De buffer werd bestraat en gebruikt voor opslag of om er hun bedrijfsauto’s te stallen.” Waar Marc had gerekend op een groene wal, kijkt hij nu vanuit zijn achtertuin uit op een zeven meter hoge muur. Eerder stond er wel een hoge afscheiding waar klimop op groeide. Na klachten van een omwonende is deze volgens de gemeente weggehaald.
"Maar er hoeft geen groen neergezet te worden."
Toen hij met een klacht daarover bij de gemeente aanklopte, kreeg hij te horen dat de bestemmingsplannen op dat punt waren aangepast en de ondernemers in hun recht stonden. "De groenstrook is bestemd voor beschermend groen, maar er hoeft geen groen neergezet te worden", vertelde de gemeente.
Marc heeft er een jurist opgezet die uitzoekt hoe het bestuursrechtelijk precies zit. Maar die heeft er inmiddels een collega naast gekregen. Want behalve de ergernis over de groenstrook die na gemeentelijke weging geen groenstrook meer hoeft te zijn, is er nog een irritatie bij gekomen.
Iedere ochtend heeft Marc last van voertuigen die naar buiten gereden worden. "Dan gaat de grote achterdeur open en vervolgens wordt er de hele dag in de loods gewerkt aan het onderhoud van die voertuigen.” Daar komen zware slijphamers en boormachines aan te pas. De gemeente zegt dat volgens het bestemmingsplan aan voertuigen gesleuteld mag worden in het pand naast de tuin van Marc. Ook is het stallen op de strook volgens de regels.
Ze hebben wel contact gehad, Marc en zijn ondernemende achterbuurman. “Maar dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten gaan. Want ik vind dat hij het rustiger aan moet doen en hij vindt dat er gewerkt moet kunnen worden.”
"Maar ik laat er mijn vakantie niet door verpesten."
Het zoeken is dus naar een gulden middenweg. Maar hij heeft geen hekel aan het bedrijf, benadrukt Marc met klem. “Ik wil hem ook niet in een kwaad daglicht stellen. Maar ik denk dat je samen veel verder komt als je rekening houdt met elkaar.”
En anders zit er niets op dan de juridische weg te bewandelen. "Het is niet anders", zegt Marc. "Maar ik laat er mijn vakantie niet door verpesten."