Video

Hoe bespaar je gas bij het koken? Chefkok Danny geeft tips

26 oktober 2021 om 19:00 • Aangepast 27 oktober 2021 om 09:54
nl
Wie op gas kookt, heeft naast de stijgende gasprijzen nog een extra uitdaging: hoe verspil je niet teveel gas? Want de energierekening kan flink oplopen als je gas onnodig verspilt. Chefkok Danny Jansen geeft een aantal tips om je gasverbruik binnen de perken te houden én ook nog twee lekkere recepten voor de herfst.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De tips van Danny op een rij:

1. Gebruik de waterkoker in plaats van de fluitketel. Er gaat veel gas verloren langs de fluitketel dus een een waterkoker gebruiken, is zuiniger. Let er dan wel op dat je evenveel water in de koker doet als dat je nodig hebt. Anders moet je water langer koken en verbruik je alsnog onnodig veel elektriciteit.
2. Houdt de deksel op de pan. Hierdoor is je soepje sneller warm waardoor je minder gas verbruikt. En je kan ook nog eens sneller aan tafel.
3. Maak een gerecht in de oven. De afzuigkap zuigt alle warmte in je keuken weg. Daardoor moet je meer stoken. Door een gerecht in de oven te maken, hoef je de afzuigkap niet te gebruiken en wordt het ook nog eens relatief warmer in je keuken.
4. Maak een eenspansgerecht. Als je dan op gas kookt, maak dan een eenpansgerecht in bijvoorbeeld een wok. Gerechten in een wok zijn sneller klaar en sneller klaar betekent minder gasverbruik.

Recept: Traybake met oerpenen en kipkluifjes

• 300 gram gekruide kipkluifjes

• 300 gram regenboogwortels

• 200 gram gekookte bieten

• 250 gram krieltjes met schil

• olijfolie

• zout en peper

• bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Snijdt de bieten en krieltjes in stukken. Halveer de regenboogwortels in de lengte.

3. Leg bakpapier op een bakplaat en daarop de groenten, krieltjes en kipkluifjes

4. Besprenkel alles met olie en voeg zout, peper en eventueel andere kruiden toe.

5. Zet de bakplaat in de oven voor dertig minuten, totdat alles gaar is.

Recept: Groentenwok

• 100 g shiitake, in partjes

• 50 g taugé

• 1 gele paprika

• 1 halve courgette

• 1 halve komkommer

• 5 eetlepels hoisinsaus

• Extra nodig: wok

1. Snijd de groenten in parten.

2. Verhit een scheut arachideolie in de wok, wok de groenten op hoog vuur goudbruin en krokant.

3. Voeg de hoisinsaus toe en meng goed door.

Ook in andere delen van je huis kun je rekening houden met de energierekening. Energiecoach Rob Noordanus uit Dongen geeft vijf tips waarmee je vandaag nog energie en geld kunt besparen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.