Deze financiële slimmeriken slepen ondernemers de coronacrisis door
Die afkortingen zullen niet bij iedereen meteen een belletje laten rinkelen:
- De NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) helpt ondernemers om hun werknemers door te betalen.
- De TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) helpt ondernemers om hun vaste bedrijfslasten te betalen.
“Na iedere persconferentie heb je klanten die meteen de volgende ochtend aan de telefoon hangen”, zegt René van Dongen van Dijksterhuis accountants- en advieskantoor in Breda.
René helpt onder meer ondernemers in de horeca, winkels en het midden- en kleinbedrijf. “De meest gestelde vraag? ‘Kom ik voor nog meer potjes in aanmerking?’ En als het antwoord nee is: ‘Waarom niet?’”
"We hebben soms lastige gesprekken.”
Accountants hebben de afgelopen twee jaar heel wat studieuurtjes achter de rug. Want van hen wordt verwacht dat ze alles weten over elke nieuwe regeling en wet. “Wij krijgen ook maar gewoon een nieuwe regel: ‘Hier, de NOW. Zoek het even uit’”, zegt René. “En vervolgens heb je heel veel uitzonderingen.”
“We zijn alweer bij NOW 7”, zegt Marcel Hoefnagel van TvdW Administratieve Begeleiding in Waalwijk. “Die vakliteratuur kost veel tijd.”
Bij de bedrijven van Marcel en René zijn er dan ook speciale ‘chefs corona’ in het leven geroepen, die zich specialiseert in wat met corona te maken heeft. "Maar ja, je moet zelf toch ook het een en ander weten. Maar we lunchen altijd samen, dus dan hoor je genoeg van elkaar”, lacht Marcel.
"Bij sommige ondernemers lopen de emoties op.”
Wat beiden wel duidelijk willen maken: accountants zijn allesbehalve zielig. De pijn zit vooral bij de ondernemers. “We hebben soms lastige gesprekken”, zegt Marcel. “We dachten dat we nooit een tweede complete lockdown zouden krijgen. Het is klap op klap. Bij sommige ondernemers lopen de emoties dan op.”
Sommige klanten vallen bijvoorbeeld net buiten de regeling. Omdat ze alleen in een bepaalde periode van het jaar veel geld verdienen of omdat ze net te laat zijn begonnen met hun onderneming om in aanmerking te komen.
“Dat zijn gekke dingen”, zegt René. “Het is allemaal best ingewikkeld”, vindt ook Marcel. “Voor de meeste regelingen heb je inzicht in cijfers nodig. Niet alle ondernemers hebben dat direct voorhanden.”
Hoe dan ook kan het tabje ‘corona’ voorlopig nog even niet van de bedrijvenwebsites worden verwijderd. Want voorlopig zijn zowel ondernemers en accountants nog wel even bezig met de financiële afwikkeling van de pandemie. Maar leuk is anders.
Of zoals René het verwoordt: “Wij denken niet: goh wat leuk, weer een nieuwe NOW.”