Haringvlietbrug gaat acht weken dicht: ‘Een enorme operatie'
Wanneer je over de Haringvlietbrug rijdt merk je er niet veel van, maar in en onder de brug wordt al maanden hard gewerkt aan de voorbereidingen. Omgevingsmanager Diana Wonnink van Rijkswaterstaat: “Het is een erg drukke verbinding en op deze manier proberen we de afsluiting van de brug zo kort mogelijk te houden."
"De brug sinds januari niet meer open voor grotere schepen."
De brug, die in 1964 is geopend, is ondertussen aan renovatie toe. “We houden de staat van de brug goed in de gaten en zien dat deze nu echt aan een opknapbeurt toe is. Door de jaren heen is het verkeer op de brug veel drukker en zwaarder geworden en dat heeft zijn gevolgen.”
Sinds augustus 2021 gelden er al verkeersmaatregelen op de brug. Zo is de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur en zijn de rijstroken versmald. “Op 1 januari zijn we begonnen met het verwijderen van de oude installaties uit de brugkelder. Daarom kan de brug sinds die dag ook niet meer open voor grotere schepen.”
De brugkelder die inmiddels bijna leeg is, is een ruimte met alle apparatuur om de klep omhoog te krijgen. “Aan de zijkant van de kelder is een gat gemaakt. Daardoor kunnen we, terwijl het verkeer nog over de brug rijdt, oude kabels en bewegingsapparatuur alvast weghalen.”
“Sommig precisiewerk moet tot de millimeter nauwkeurig uitgevoerd worden."
Toch moet de brug wel acht weken dicht. “We vervangen dan de brugklep en plaatsen het nieuwe bewegingswerk. Daarvoor moet eerst het dak van de kelder open. Er ontstaat dan een groot gat in de weg. Vervolgens gaat de oude klep eruit en de nieuwe erin en in de kelder komen de nieuwe bewegingsapparaten.”
“Soms gaat het om precisiewerk dat tot de millimeter nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Ook wordt de brug van binnen en van buiten nog versterkt. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de brug en de klep dan begin augustus weer open voor het verkeer over de weg en het water.”