Video

Vegan Streaker verstoort paardenshow in de Efteling

5 augustus 2023 om 14:34 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:04
nl
Tijdens een show van de Efteling-attractie Raveleijn in Kaatsheuvel zijn drie actievoerders van de Vegan Strike Group zaterdagmiddag het toneel opgerend met protestborden en leuzen op hun torso. Daarom werd de attractie tijdelijk ontruimd. 'Stop horse abuse (stop paardenmishandeling)' en 'stop animal shows (stop dierenshows)', stond er.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Bij de protestactie tijdens de show van half twee sprongen drie personen vanuit het publiek in de attractie. Eén van hen bleek Peter Janssen, ook wel bekend als de Vegan Streaker uit Vught. Met handboeien ketende hij zich vast aan een paal, terwijl alle bezoekers naar buiten werden begeleid.

Wachten op privacy instellingen...

"Ik ben verbaasd dat de politie niet is gekomen", reageert de Vegan Streaker zelf. Dat was in 2019 wel anders, toen hij zijn eerdere protestactie bij de paardenshow in de Efteling deed.

Maar in plaats van gelijk op de activisten af te vliegen, werd zaterdag eerst het publiek ontruimd. En na een goed gesprek, waarbij de handboeien los gingen, mochten de activisten 'gewoon' weer naar huis.

"We blijven terugkomen, zolang de Efteling shows met dieren heeft."

"We hebben ons standpunt kenbaar gemaakt en de Efteling zei dat ze het jammer vonden", vertelt Janssen. Hij zegt alvast blij te zijn dat de brandende dekens in de attractie zijn weggehaald, waar het protest van 2019 voor een deel om draaide. "Maar we blijven terugkomen, zolang de Efteling shows met dieren heeft."

Overigens was het protest niet enkel tegen Raveleijn gericht. De actiegroep laat in een verklaring op social media weten dat het ook een statement is tegen Puy du Fou, de producent van de parkshow. Dat Franse bedrijf presenteerde onlangs de plannen voor een nieuw park in Meppel, waarbij zo'n 1500 dieren gebruikt moeten gaan worden. Of dat park er daadwerkelijk komt, is overigens nog niet zeker.

LEES OOK: Vegan streaker over Efteling-protest: 'Dit is nog maar het begin'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!